Robbantás egy pakisztáni mecsetnél: legalább 50 halott

2009.03.27. 11:37

Öngyilkos merénylettel felrobbantottak egy pakisztáni mecsetet pénteken. Az 50 halottal és 70 sebesülttel járó akció elkövetését senki sem vállalta.

Ötven ember halálát okozta egy mecset felrobbantása a Pakisztán északnyugati részén fekvő Dzsamrud városának közelében. Hajbár régió vezetője, Tarik Hajat azt mondta a BBC-nek, attól fél, hogy az áldozatok száma a 70-et is elérheti.

A hatóságok szerint öngyilkos merénylet történt. A robbantás pont a pénteki ima kezdetére időzítették. A sérültek száma egyelőre 70, a mentési munkálatok jelenleg is tartanak.

A mecset egy törzsi ellenőrző pont közelében állt. "A verandán álltam a mecset előtt, mert elkéstem, és bent már nem találtam helyet. A robbanás után lángra kapott a bejárati ajtó. Pillanatokkal később az épület összedőlt." - mondta a BBC-nek Núr Mohammad, a régió egyik rendőre.

A merénylet elkövetését egyelőre senki sem vállalta. Csütörtökön is volt egy öngyilkos merénylet, amely 10 ember életét követelte. Februárban pedig felekezeti leszámolásban haltak meg 25-en az Északnyugati Határvidék Tartományban, Dera Iszmail Kánban.

A BBC szerint Északnyugat-Pakisztánban gyakoriak a tálibok támadásai és kiélezett a síita-szunnita ellentét. Emellett errefelé vezet a NATO egyik legfőbb utánpótlási útvonala, amit rendszeresen támadnak a tálibok. Őket viszont a pakisztáni kormányerők próbálják meghátrálásra késztetni - az amerikai titkosszolgálat segítségével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK