Lebukott a pártatlanságot mímelő szlovák államfő

Vágólapra másolva!
"Az én balsikerem a Smer balsikere lesz, míg sikerem a Smer, és természetesen a koalíció sikere lesz" - mondta Kassán a Smer híveinek Ivan Gasparovic szlovák államfő, aki elnökválasztási kampányában azt állítja magáról, hogy pártatlan, civil jelölt. Gasparovic tagad, ám a felvételeken tisztán hallhatók szavai.
Vágólapra másolva!

Ivan Gasparovic szlovák államfő számára kellemetlen videofelvételt hozott nyilvánosságra a pozsonyi SITA hírügynökség kedden. A magát pártokon felül álló államfő-jelöltnek feltüntető, a posztért újraindult Gasparovic a múlt héten készült felvételen arról beszél a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) kormánypárt kassai híveinek, hogy "az elnökválasztás eredménye a Smer politikai párt jövője számára is fontos", illetve, hogy államfői tisztségében úgy viselkedik, mintha a Smer tagja lenne. Gasparovic a SITA-nak letagadta kijelentéseit.

"Biztos, hogy ez nem igaz. Ez biztos nem igaz" - idézte az államfőt a hírügynökség. A felvételen azonban tisztán érthetők szavai. Gasparovic arról beszél, hogy most már nemcsak róla van szó, hanem a Smer és a koalíció jövője a tét. Az ellenzék mindent megtesz annak érdekében, hogy csapást mérjen a koalícióra azzal, hogy saját elnöke lesz. "Nem akarom azt mondani, hogy ez katasztrófa lenne, hogy Szlovákiának vége van. Ez katasztrófa lenne a koalíció számára, bizonyos mértékig Szlovákia számára is, mert most a döntések konszenzus és megállapodás alapján születnek. Különösen ami néhány intézkedés elfogadását illeti" - mondta.

"Ebben a pozícióban és ebben az időben mintha gyakorlatilag tag lennék, mert az én balsikerem a Smer balsikere lesz, míg sikerem a Smer, és természetesen a koalíció sikere lesz" - hallható a felvételen.

Gasparovic eddigi kampányában kitartóan pártokon felül álló, civil jelöltnek mutatta be magát, felróván az ellenzék közös jelöltjének, Iveta Radicovának, hogy a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) tagja."Gasparovic államfő beismerése önmagáért beszél, nem igényel kommentárt. Saját magát párt- és kormányjelöltnek állítja be" - kommentálta a felvételt Öllös László politológus.