Vizsgálja a Vatikán a Krisztus Légióját

Vágólapra másolva!
A pápa utasítására vizsgálják a Krisztus Légiója (Legio Christi) konzervatív felfogású római katolikus papi kongregációt, amelynek alapítójáról kiderült, hogy felesége volt és gyereke is született. A rend intézményeit a Vatikán által kiválasztott püspökök látogatják végig.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot rendelt el a Krisztus Légiója (Legio Christi) római katolikus papi kongregáció ellen XVI. Benedek pápa, miután a rend nemrégiben beismerte, hogy 2008-ban elhunyt alapítójának felesége volt és gyereke van. A pápa püspökökből álló bizottságot nevezett ki a szerzetesrend által fenntartott intézmények végiglátogatására - közölte Tarcisio Bertone, a vatikáni államtitkárság vezetője (kormányfő) a Krisztus Légiója jelenlegi vezetőjéhez, Álvaro Corcuera tiszteleteshez intézett levelében, amelyet a konzervatív rend kedden feltett a honlapjára.

Az 1941-ben alapított rend - a katolikus egyház egyik leggyorsabban növekvő rendje - nemrégiben ismerte be, hogy 2008-ban elhunyt alapítójának, a mexikói Marcial Maciel Degollado atyának felesége volt, és egy huszonéves lánya él Spanyolországban. Korábban olyan vádak merültek fel a mexikói tiszteletes ellen, hogy szexuálisan zaklatta a rend iskoláiban tanuló növendékeket.

Három évvel ezelőtt a Szentszék már fegyelmi intézkedéseket hozott az alapító ellen ezekkel a vádakkal kapcsolatban, és felszólította, hogy "éljen visszavonultan, imába és bűnbánatba merülten". Ez volt az első eset, hogy az egyházfő egyházon belüli szexuális zaklatás ügyében hozott fegyelmi intézkedést.

Maciel jó kapcsolatot ápolt XVI. Benedek elődjével. II. János Pál csodálta a rendet konzervatív felfogásáért, a Vatikán tanításaihoz való feltétlen hűségéért és az új tagok toborzásában elért sikereiért. A rend iskoláiban rendszeresen tanulmányozzák Maciel írásait, és imádkoznak azért, hogy az alapító szelleme tovább éljen a rend tagjainak tetteiben, magatartásában.

A Krisztus Légiója több mint 180 iskolát és 40 felsőoktatási intézményt tart fenn világszerte. Egyebek között Mexikóban, Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken, Dél-Koreában, Írországban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában és újabban Magyarországon és Németországban tart fenn óvodákat, iskolákat és egyetemeket. Világi mozgalma, a Regnum Christi a katolikus hit terjesztését tekinti feladatának.