Főleg motoros bandáknak dolgozott, 27 embert megölt, volt, akit véletlenül. Feladta megbízóit, bűntársait, pedig vallomásáért cserébe csak arra kapott lehetőséget, hogy 25 év után kérheti szabadlábra helyezését és kap heti 50 dollárt, amit a börtön kantinjában költhet el. Könyvet viszont nem írhat életéről. Vádalkut kötött Kanada leghíresebb bérgyilkosa.

Huszonhét ember megölésében, további 12 gyilkossági kísérletben és több egyéb bűncselekményben vallotta magát bűnösnek kedden egy kanadai bérgyilkos. Az 58 éves Gerald Gallant 1978 és 2003 között követte el a gyilkosságokat, többségüket Québec tartományban. A legtöbb "megrendelést" 1994 és 2002 között, a Hells Angels és a Rock Machine nevű motoros bandák drogpiaci háborújának tetőpontján hajtotta végre.

Áldozatai főleg motoros és utcai bandák tagjai voltak, de akadtak köztük ártatlan járókelők és egy magándetektív is, akit tévedésből ölt meg egy bandavezér jobbkeze helyett. Egy pincérnőnek azért kellett meghalnia, mert egy bandavezér élő pajzsként használta.

A kriminalisztika történetében ritkán fordul elő, hogy egyetlen ember ilyen sok gyilkosság elkövetését vallja be - jelentette ki Martine Berube államügyész. A biciklimegszállott bérgyilkos teljesítményét azonban Québecben is felülmúlta legalább egy ember: Yves Trudeau-t, a Hells Angels egyik alapító tagját 1986-ban életfogytiglanra ítélték 43 bevallott gyilkosságért.

A motoros bandák háborúi összesen 160 halálos áldozatot követeltek. A hatóságokkal kötött vádalku keretében Gerald Gallant, aki egy 2001-es gyilkosság miatt már életfogytiglani börtönbüntetését tölti, nemcsak saját bűncselekményeit ismerte be, hanem feladta megbízóit és bűntársait is.

Ezért cserébe 25 év után kérheti feltételes szabadlábra helyezését, mostantól pedig kap heti 50 dollárt, amelyet a börtön kantinjában költhet el. Az egyezség értelmében viszont nem írhat könyvet és készíthet filmet bűntetteiről. Vallomása alapján 10 letartóztatást hajtottak végre a múlt héten szerte Québec tartományban.

A veszedelmes bérgyilkos úgy bukott le, hogy egy québeci étteremben egy poháron megtalálták a DNS-ét, amely kapcsolatba hozta a 2001-es gyilkossággal. Miután megneszelte, hogy a rendőrség a nyomában van, Európába menekült, de 2006-ban egy hitelkártya-hamisítási ügy felderítése közben Svájcban elfogták. Szomszédai udvarias embernek ismerték, akinek szenvedélye a biciklizés.

Kedden a bíróság előtt felolvasott nyilatkozatában Gerald Gallant azt mondta, azért működik együtt a hatóságokkal, hogy jóvátegye az okozott kárt és elnyerje áldozatai hozzátartozóinak bocsánatát.