Feltankolják az észak-koreai űrrakétát

Vágólapra másolva!
A CNN amerikai hírtelevízió katonai forrásokra hivatkozva azt közölte: Észak-Korea megkezdte annak a nagyhatótávolságú rakétának a feltöltését, amely a washingtoni félelmek szerint képes lehet nukleáris robbanófej célbajuttatására, és akár Hawaiit is elérheti. A kommunista állam azt állítja, békés célú műholdat kívánnak a világűrbe juttatni.
Vágólapra másolva!

Elkezdték feltölteni üzemanyaggal Észak-Koreában azt a nagy hatótávolságú rakétát, amelynek felbocsátását április 4-8. között tervezi Phenjan - jelentette csütörtökön a CNN hírtelevízió egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselőre hivatkozva.

Szakértők szerint a rakéta három-négy napon belül lesz kész a felbocsátásra. Észak-Korea korábban bejelentette, hogy a nagy hatótávolságú rakétával műholdat fog Föld körüli pályára állítani békés célú űrkutatási programja keretében. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azonban azt gyanítja, hogy a rakétaindítás célja valójában magának a rakétának a kipróbálása, amely végső soron nukleáris robbanófej hordozására készült.

Japán már korábban közölte, agressziónak tekinti, ha a rakéta belép légkörébe, és lelövi azt. A tervezett rakétakísérlet miatt készenlétbe helyezték az amerikai csendes-óceáni flottát, mivel washingtoni félelmek szerint a kommunista állam a fegyverrel képes lehet elérni Alaszkát vagy a Hawaii-szigeteket.

Észak-Korea megtorlással fenyegetőzik arra az esetre, ha megpróbálják elfogni fellövendő rakétáját. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség közleménye szerint a hadsereg felkészült egy ilyen csapásra, ha támadás éri "távközlési műholdját". A kommüniké egyúttal hangsúlyozta: Észak-Koreának "elidegeníthetetlen" joga űrprogramjának kifejlesztése.