Lemondott a maláj kormányfő

2009.04.02. 18:02

Csütörtökön lemondott posztjáról, hatévi eredménytelen kormányzás után a malajziai miniszterelnök. Az utódjának kijelölt volt védelmi minisztert korábban egy korrupciós üggyel és egy gyilkossággal is összefüggésbe hozták.

Közel hat évi, kevés eredménnyel járó kormányzás és egy súlyos választási kudarc után csütörtökön lemondott a malajziai miniszterelnök. Abdullah Ahmad Badawi elküldte felmentését kérő levelét az uralkodóhoz, aki elfogadta a lemondást és pénteken felesketi az új kormányfőt, Najib Razakot.

A kormányfőváltás terve azonban kudarcba fulladhat, mert 81 parlamenti képviselő petícióval fordult a királyhoz. Arra kérik az államfőt, hogy halassza el a beiktatást, amíg nem tisztul a kép a Najib ellen felmerült korrupciós vádakkal kapcsolatban, és egy gyilkosság ügyében, amelyhez állítólag köze lehet a jelöltnek.

Abdullah azután kényszerült lemondásra, hogy a kormánykoalíció vezető ereje, a Nemzeti Front a párt történetének legrosszabb eredményét érte el a tavalyi választásokon. A Malajziát a függetlenség megszerzése, 1957 óta kormányzó koalíció tavaly először nem szerzett kétharmados többséget a parlamentben.

A miniszterelnök nem tudta beváltani a korrupció megfékezésére, az igazságszolgáltatási rendszer reformjára tett ígéreteit. Arra sem volt képes, hogy megfékezze a pártján belüli a szélsőséges maláj nacionalistákat.

Kiszemelt utódja, Najib Razak korábban védelmi miniszter volt, és egy hadi beszerzéssel kapcsolatban keveredett korrupció gyanújába. De tisztázásra szorul a szerepe egy mongol nő erőszakos halálának ügyében, aki az 55 éves politikus egy közeli barátjának a szeretője volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK