Már tudja Obama, mit jelent a neve magyarul

Vágólapra másolva!
Hallgatósága tehetett fel kérdéseket Strasbourgban a NATO-csúcsra odalátogató Barack Obama amerikai elnöknek egy nyilvános szereplésen. Obama azt mondta, azért szeretne kérdéseket, mert így lehet a legjobban tanulni egymástól. Tanult is valamit az elnök: az egyik kérdezőtől megtudhatta, hogy mit jelent a neve magyarul.
Vágólapra másolva!

Nyilvános meghallgatást tartott pénteken a NATO-csúcsra Strasbourgba érkező Barack Obama amerikai elnök egy helyi sportcsarnokban. Az elnök előbb beszédet mondott, amelyben elismerte, hogy az USA arrogáns volt szövetségeseivel az elmúlt években, miközben Európában egyfajta belső Amerika-ellenesség volt tapasztalható. Azt mondta, meg kell változtatni ezt a helyzetet.

"Azért jöttem Európába, hogy megújítsuk kapcsolatunkat, amelyben Amerika meghallgatja és tanul barátaitól és szövetségeseitől, de ahol a barátok és szövetségesek is kiveszik a részüket a munkából" - mondta, majd atomfegyvermentes világ megteremtését tűzte ki hosszú távú célként, amelynek kivitelezését prágai látogatásán részletezi majd - ígérte.

Beszéde után válaszolt a hallgatóság által feltett néhány kérdésre. "Tudják, ezeken a külföldi utakon gyakran csak egy ablakon keresztül láthatunk mindent. Azt gondoltuk, fontos számomra, hogy lehetőség nyíljon ne csak beszédet mondani önöknek, hanem hallani is önöket, mert ez alapvető ahhoz, hogy tanuljunk egymástól" - mondta strasbourgi hallgatóságának.

Obama megtudja nevének magyar jelentését


Az öt kérdező között két amerikai is volt, pedig az első kérdés után - amelyet egy amerikai tett fel - az elnök külön kérte, az ott tartózkodó amerikaiaktól, hogy kérdéseiket tartsák magukban addig, amíg haza nem ér - jelentette a Washington Times. A kérdések között volt, amelyik elnöki örökségére vonatkozott, de az egyik amerikai, aki azt mondta magáról, hogy félig francia, azt kérdezte, megvan-e már az elnöki kutya. "Ez egy nagyon fontos kérdés az USA-ban, hogy milyen kutyát, és mikor veszünk" - válaszolta Obama.

Az ötödik kérdésből, amelyet "az a piros ruhás a fiatal hölgy" tehetett fel neki azonban feltétlenül tanult valamit Európában az elnök. "El akartam, mondani, hogy a neve magyarul azt jelenti: barack (peach, angolul)" - mondta a magát csak "totálisan európainak" nevező nő. "Barack? Ó, oké. Hát, mit is mondjak. Nem tudtam" - mondta Obama.