Ezrek tüntetnek Kijevben a kormány ellen

Vágólapra másolva!
Tízezren tüntettek pénteken Kijevben az ukrán kormány ellen. A tüntetést a legnagyobb ellenzéki párt szervezte, amely februárban már bizalmatlansági indítvány nyújtott be a kabinet ellen. A tüntetés hatására Viktor Janukovics államfő közölte, hajlandó előre hozott választások kiírására.
Vágólapra másolva!

Az ukrán ellenzéki Régiók Pártja felhívására pénteken húszezren (az ellenzék szerint 50 ezren) tüntettek Kijevben a kormány politikája ellen a miniszterelnöki hivatalnál. A parlament épülete előtt ötezer ellenzéki tüntető követelte a kormány távozását. A részvevők "Megváltoztatjuk a hatalmat - megállítjuk a válságot" feliratú táblákkal vonultak az épülethez, és kormányellenes jelszavakat skandáltak. A tüntetők legfőbb követelése az volt, hogy távozzon az ország éléről Viktor Juscsenko államfő és Julija Timosenko kormányfő. Követelték a fizetések, a nyugdíjak és más szociális juttatások emelését.

A helyszínen a szervezők egy színpadot építettek, és kéttucatnyi sátrat állítottak fel. A városban szinte lehetetlen közlekedni a megmozdulás miatt.

A tüntetésen felszólalt az ellenzék vezére, Viktor Janukovics, aki azzal vádolta a kormányt, hogy nincs válságkezelő programja. "Színtiszta hazugságnak" nevezte Timosenko kormányfő korábbi állítását, amely szerint a kormány már december végén a parlament elé terjesztette válságellenes programját. Szerinte a jelenlegi hatalom maga ellen fordította szinte egész Ukrajnát, a lakosság nyolcvan százaléka a kormány és az elnök ellen fordult. Bejelentette: pártja úgy döntött, hogy április 14-ig szünetet tart a tömegtüntetések szervezésében. Ennyi türelmi időt adnak a kormánynak, hogy programot készítsen, megjelölje a gazdasági válságból kivezető utat. Ha addig sem tesz hatékony lépéseket, még nagyobb tiltakozó akciókkal kell számolnia - közölte Janukovics.

A tüntetésekre reagálva Juscsenko felajánlotta pénteken, hogy tartsanak az országban előre hozott elnökválasztást. Feltételként szabta azonban, hogy egyidejűleg előre hozott parlamenti választásokat is kell rendezni, mégpedig új, arányos választási rendszerben, és meg kell fosztani a parlamenti képviselőket mentelmi joguktól. Az államfő szerint ő kész a jövő héten a parlament elé terjeszteni egy törvénytervezetet az előre hozott választásokról.

Az ukrán kormány február elején élt túl egy bizalmatlansági indítványt. Az indítványt a Viktor Janukovics korábbi kormányfő vezette oroszbarát ellenzéki Régiók Pártja nyújtotta be. A szavazás előtt az ellenzék azzal vádolta a Timosenko-kormányt, hogy nem lép fel hatékonyon az Ukrajnát súlyosan érintő világgazdasági válsággal szemben.

Tavaly szeptemberben pedig az okozott belpolitikai problémát, hogy kilépett a kormánykoalícióból a Viktor Juscsenko államfőt támogató párt, a Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ). A párt azért döntött így, mert a törvényhozás az ellenzék szavazataival jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely egyszerűbbé teszi az államfő hivatalból való elmozdítását, és a kormány javára megkurtítja a hatalmát.