Leteremtette a brit királynő az ordítozó Berlusconit

Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök egy protokollfotózás után üvöltve adta Barack Obama amerikai elnök tudtára, hogy ő is jelen van. Az ilyen finomságokra érzékeny II. Erzsébet királynő leszidta a harsány olaszt.
Vágólapra másolva!

Látványosan leteremtette a brit királynő Silvio Berlusconi olasz kormányfőt, aki a G20-csúcs résztvevőinek adott csütörtöki fogadáson ordítozva üdvözölte Barack Obama amerikai elnököt.

A legnagyobb ipari és fejlődő országok londoni csúcsértekezletének résztvevőit II. Erzsébet királynő a Buckingham-palotában látta vendégül, és közös fotó is készült. A fényképezés végén a hátsó sorban álló Berlusconi öblös hangon odaordította az amerikai elnöknek: "Mr. Obamaaaaaaaa!"

A megszólított jóval kimértebb hangon válaszolt egy "Mr. Berlusconi"-val. Viszont a királynő döbbenten fordult hátra, és kezével megrovóan mutogatva odaszólt a magáról megfeledkezett olasznak: "Mi az? Miért kell kiabálnia?"

Az esetről készült felvétel felkerült több videómegosztóra. A Daily Telegraph - a legnagyobb konzervatív brit napilap - felidézte, hogy Berlusconinak volt már egy afférja Obamával. Tavaly novemberben megjegyezte, hogy amerikai kollégája "jóképű, ifjú és napbarnított".

Michelle Obama hozzáért a hit védelmezőjéhez

Jól jött ki viszont a bonyolult angol udvari etikett által okozott bonyodalmakból Obama felesége. "Tégy bármit, csak ne érintsd meg a királynőt!" - szól az etikett alappillére. Az amerikai Time magazin cikke viszont azt írta, Michelle Obama meg merte érinteni II. Erzsébet hátát. A Time hosszasan ecseteli a szokásjogot, és végül arra jut: Michelle Obama helyesen járt el, hiszen az után cselekedett így, hogy Őfelsége szintén hozzáért a first lady hátához.

Megemlíti a cikk John Howard ausztrál kormányfőt, aki szintén megérintette a királynői hátat, azonban ő kapott érte hideget-meleget a brit sajtótól. Ugyanis ő alattvalója Erzsébetnek (mivel Ausztrália államfője is a brit királynő), viszont az amerikai first lady a királynővel majdnem egyenrangú partner.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Time szerint a királynői érinthetetlenség több évszázados hagyomány, VIII. Henrik királytól ered. Ő volt ugyanis az a király, aki megalapította a szakadár anglikán egyházat, és ezáltal függetlenedett a pápától és a katolicizmustól. Mint a hit védelmezője, ezentúl vallási vezető is lett a mindenkori angol (később brit) uralkodó, akit így megilletett a pápai érinthetetlenség joga is.