Hivatali korrupció és zsarolás, valamint Barack Obama amerikai elnök megüresedett szenátori helyének árusítása miatt vádat emeltek Rod Blagojevich volt illinois-i kormányzó ellen. Ha minden vádpontban bűnösnek találják a magát ártatlannak valló politikust, akár 300 évi börtönbüntetést is kaphat. 

16 pontban emelt vádat a vádesküdtszék Rod Blagojevich volt illinois-i kormányzó ellen - közölték szövetségi ügyészek helyi idő szerint csütörtökön. Az 52 éves volt demokrata párti politikust egyebek mellett széles körű korrupcióval, zsarolási összeesküvéssel és kísérlettel, valamint azzal vádolják, hogy hazudott a szövetségi nyomozóknak.
   
A vádirat szerint azért cserébe, hogy Barack Obama amerikai elnök megüresedett szenátori helyére a megfelelő személyt jelöli ki, miniszteri posztot, pénzadományt vagy egy jól fizető állást akart kérni. Blagojevich azt állítja, hogy ártatlan, politikai boszorkányüldözés áldozata, és harcolni fog igazáért. Ha minden vádpontban bűnösnek találják, akár 300 évi börtönbüntetést és négymillió dolláros bírságot szabhatnak ki rá.
   
Rod Blagojevich második hivatali periódusát töltötte Illinois állam kormányzójaként, amikor a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által lehallgatott telefonbeszélgetések alapján tavaly decemberben kiderült: pénzért és egyéb előnyökért árulta Obama szenátori helyét. Az állami törvényhozás alkotmányos vádemelési eljárás keretében kilenc hete egyhangú döntéssel elmozdította hivatalából; a szenátus kimondta, hogy a kormányzó visszaélt hivatali hatalmával, távoznia kell tisztségéből.
   
Ugyancsak vádat emeltek Blagojevich öt legközelebbi tanácsadója, köztük bátyja, Robert Blagojevich üzletember, a volt kormányzó egykori kampányfőnöke, valamint két korábbi kabinetfőnöke ellen. Az ügyészek szerint a volt kormányzó hivatali munkája során különböző állami kinevezéseket és beruházásokat, törvények aláírását arra használta fel, hogy pénzt keressen, továbbá kampányadományokat és állásokat szerezzen magának és másoknak.
   
Rod Blagojevich, amikor Illinos állam törvényhozása leváltotta hivatalából, kijelentette: semmi rosszat nem tett, nem vallhat be valamit, amit nem követett el, szeretne bocsánatot kérni, de nincs miért.