Világháborús tömegsírt találtak Zágrábnál

Vágólapra másolva!
A fasiszta usztasa mozgalom tagjai és a német Wehrmacht hadosztályának tisztjei fekszenek abban a második világháborús tömegsírban, amelyet Horvátországban, Zágráb közelében találtak. Az üregekben csaknem 4500 ember maradványaira bukkantak.
Vágólapra másolva!

Második világháborús tömegsírra bukkantak Horvátországban: a Zágráb közeli Harmica település mellett talált hat üreg a feltételezések szerint 4500 ember maradványait rejti - jelentette szombaton a horvát sajtó. A helyszín Zágrábtól mintegy húsz kilométerre nyugatra van, a szlovén határ közelében. Az áldozatok többségükben a fasiszta usztasa mozgalom katonái voltak, akik a náci Németország oldalán harcoltak. A tömegsírban az egykori német hadsereg, a Wehrmacht mintegy ötszáz tisztjének maradványait is megtalálták.

"A Wehrmacht 39. hadosztályának kötelékébe tartoztak. Az egységben horvát katonák szolgáltak, német tisztek parancsnoksága alatt" - mondta Ivan Zvonimir Cicak, a Helsinki Emberjogi Bizottság horvát szekciójának munkatársa. 1945 elején a hadosztály Rijeka mellett megadta magát Tito marsall - a későbbi jugoszláv elnök - által vezetett kommunista partizánhadseregnek. A partizánok azonban kivégezték őket, és holttesteiket Harmica mellett földelték el.

Cicak szerint a térségben minden bizonnyal további tömegsírok is vannak. A II. világháború idején Horvátországban több száz ezer szerbet, zsidót és romát gyilkolt le az usztasa rezsim.

Pénteken a magyar határhoz közeli Csáktornyánál építési munkák közben fedeztek fel egy tömegsírt, benne feltehetően 1500, szintén a német csapatok oldalán harcoló, kivégzett horvát katona maradványaival. A közép-szlovéniai Lasko település közelében március elején több száz mumifikálódott holttestre bukkantak egy bányában.