Összecsapásokkal ért véget NATO-csúcs

Vágólapra másolva!
Könnygázzal és sokkoló gránátokkal verték vissza a NATO-ellenes tüntetők támadásait a rendfenntartók szombaton Strasbourgban, összesen tizen megsebesültek. Közben a csúcstalálkozón a tagországok úgy döntöttek, hogy nyártól Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök lesz a szövetség főtitkára. Barack Obama amerikai elnök felhívása Németország, Spanyolország és Portugália küld erősítést Afganisztánba.
Vágólapra másolva!

Súlyos összecsapások voltak a rendfenntartók és a NATO-ellenes tüntetők között szombaton Strasbourgban. A rohamrendőrök könnygázt és sokkoló gránátokat vetettek be a tiltakozók ellen, többen megsérültek. A német oldalon csak békés tiltakozó megmozdulást tartottak, de a Rajna francia partján, az Európa-híd közelében néhány száz tüntető délután lécekkel és kövekkel rátámadt a rendőrökre. Kifosztottak egy benzinkúti üzletet és egy patikát, felgyújtottak egy hajdani, üresen álló vámépületet, és egy szállodát.

A tiltakozók felgyújtottak egy üres rendőrőrsöt is, a hídon matracokból és utcatáblákból barikádot emeltek. Megpróbáltak utat törni maguknak a belvárosba, a csúcstalálkozó színhelyére, Molotov-koktélokat, köveket és üvegeket dobálva. Útjukban letépték a kifüggesztett zászlókat, betörték több üzlet ablakát, világítórakétákat lőttek ki, autógumikat gyújtottak fel. A rendőrség csak könnygáz bevetésével tudta megfékezni a zömében feketébe öltözött, garázda tüntetőket.

Michele Alliot-Marie francia belügyminiszter tíz ember, köztük négy rendfenntartó sérüléséről számolt be. Mint mondta, a tüntetők egy része a könnygáztól lett rosszul. Strasbourgban már kora reggel összetűztek a tüntetők a rendfenntartókkal, mikor a demonstrálók megpróbálták eltorlaszolni a kongresszusi központhoz vezető utakat. A NATO-ellenes szervezetek előre bejelentették, hogy különböző akciókkal igyekeznek majd megzavarni a jubileumi csúcs részvevőinek mozgását, és a találkozó megtartását.

Fotó: MTI
Könnygázzal fékezték meg a tüntetőket

Rasmussen az új főtitkár

Hosszas győzködés után Törökország beleegyezett, hogy Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök lehet nyártól a NATO új főtitkára - jelentette a BBC. Rasmussenről már pénteken meg akartak egyezni, főként a nagy európai tagországok vezetői, ám akkor még nem tudták meggyőzni a törököket arról, hogy támogassák a dán politikust.

Törökország a 2005-ben egy dán lapban megjelent Mohamed-karikatúrákkal, illetve egy Dániában működő kurd televízióval kapcsolatos elnéző magatartása miatt húzódozott Rasmussentől, aki a holland Jaap de Hoop Scheffert váltja, július 31-én.

Közben kiderült az is, kik vállalták, hogy Barack Obama amerikai elnök felhívása nyomán nagyobb erőket vetnek be Afganisztánban. Többek között Németország, Spanyolország és Portugália küld erősítést, az új csapatokat az afganisztáni elnökválasztás idején, augusztusban küldik.

Az idei NATO-csúcsot a szervezet megalakításának 60. évfordulóján tartották, és a kettős helyszín - a franciaországi Strasbourg és a németországi Kehl, illetve Baden-Baden - azt jelképezte, hogy a szövetség egyik gyökere a második világháború utáni nyugat-európai összefogás. Az ünnepinek szánt csúcs egyben Barack Obama elnök első európai utazásának egyik programpontja is volt. A magyar küldöttséget Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezette, a küldöttség tagjai közt volt Göncz Kinga külügy- és Szekeres Imre honvédelmi miniszter.