Átmeneti kormány felállításáról állapodtak meg a bizalmi szavazáson elbukott cseh kormányt támogató pártok és az ellenzéki szociáldemokraták. Az új miniszterelnök várhatóan a cseh statisztiki hivatal elnöke, Jan Fischer lesz. Az átmeneti kormánnyal tölti ki Csehország a soros EU-elnökségét, aztán előre hozott választásokat tartanak.

Megállapodtak a távozó cseh kormánykoalíciót alkotó pártok az ellenzéki szociáldemokratákkal egy átmeneti kormány felállításáról, amely az október 9-10-én tartandó előre hozott választásokig irányítja majd az országot - jelentette be Mirek Topolánek leköszönő cseh kormányfő vasárnap este.

Topolánek közölte, Jan Fischert, a cseh statisztikai hivatal vezetőjét fogja miniszterelnök-jelöltnek javasolni az átmeneti kormány élére. Hozzátette: egyelőre csak "előzetes" megegyezésről van szó, amelyet a pártok illetékes testületeinek még jóvá kell hagynia.

A megállapodást a Polgári Demokratikus Párt (ODS), a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), a Zöldek Pártja (SZ) és az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSDS) elnöke írta alá. Az ötödik parlamenti pártot, a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját nem vonták be a kormányalakítási tárgyalásokba.

Az 58 éves Jan Fischer közgazdász, 2003 óta áll a statisztikai hivatal élén. A pártok jelölését elfogadta, és amennyiben Václav Klaus államfő megbízza a kormányalakítással, kinevezésére május 9-én kerülhet sor - mondta Topolánek.

A szakértői kormánynak a tervek szerint 16 tagja lenne. A miniszterek olyan pártokon kívüli szakértők lennének, akik mind a négy párt számára elfogadhatóak. A távozó jobbközép koalíció összesen nyolc, az ellenzéki CSSD pedig hét minisztert jelölhet az új kormányba. Az átmeneti kabinetben egyetlen jelenlegi miniszter sem kapna helyet.

A jobbközép cseh kormány március 24-én mondott le, miután a képviselőházban elveszítette a bizalmi szavazást. A hárompárti kormány ellen az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt kezdeményezett bizalmi szavazást, a szociáldemokraták szerint a kormány korrupt, és nem képes az ország felelős vezetésére.

Mivel Csehország az EU soros elnöke, gyors megoldást kellett találni. Václav Klaus államfő közölte, számára elfogadhatatlan, hogy a lemondásban lévő kormány egészen az uniós elnökség végéig a tisztségében maradjon, és hozzátette, csak olyan politikusnak ad kormányfői megbízatást, akinek többségi támogatása van a 200 tagú képviselőházban.