Obama leszerelné az összes atomfegyvert

Vágólapra másolva!
A nukleáris fegyverek leszerelését hirdette meg Barack Obama Prágában mondott vasárnapi beszédében, de az ambíciózus kijelentéshez hozzátette, tisztában van vele, hogy ennek megvalósulását talán ő maga sem fogja megérni. A nukleáris programja miatt sokat bírált Iránnal szemben békülékeny hangot ütött meg.
Vágólapra másolva!

A cseheknek hízelgő mondatokkal indította Barack Obama azt a beszédet, amelyet a prágai várban mondott hatalmas tömeg előtt. Egyebek mellett beszélt arról, hogy a húsz évvel ezelőtti bársonyos forradalom - amelyet csehül is kimondott - milyen fontos szerepet játszott a kelet-európai rendszerváltásban.

A házigazdák méltatása utánhamar rátért beszédének központi elemére, a nukleáris fegyverek leszerelésére, illetve terjedésük megállítására. "Az Egyesült Államok elkötelezett az atomfegyverek nélküli világ megteremtésében" - jelentette ki, de egyből hozzá is tette, "nem vagyok naiv", nem gondolja azt, hogy ez rövid időn belül, akár az ő életében bekövetkezhet.

Obama közölte, hogy még az idén megkezdik a tárgyalásokat Oroszországgal a nukleáris arzenál leépítéséről. Megjegyezte, hogy ezt az egyeztetést már meg is kezdték Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel Londonban, a hét közepén tartott G20-csúcstalálkozón.

Az amerikai elnök szerint ezeknek a céloknak az eléréséhez egyrészt szükség van az ellenőrzések erősítésére, valamint arra, hogy új rendszert dolgozzanak ki a békés nukleáris technológiák alkalmazására. Ha pedig valaki megszegi a szabályokat, akkor annak szembe kell néznie a következményekkel - mondta Obama, és külön megemlítette Észak-Koreát, amely épp vasárnap hajtott végre egy több ország által is fegyverkísérletnek tartott rakétakilövést.

Iránnal kapcsolatban békülékeny hangot ütött meg. "Hiszünk a párbeszédben" - jelentette ki, és megígérte, hogy támogatni fogják Iránt abban, hogy békés, energiatermelési célú nukleáris programot folytathasson le. Teherán határozottan állította eddig is, hogy békés célokat szolgálnak nukleáris fejlesztései, az Egyesült Államok és több más ország azonban azt gyanítja, hogy most folytatott, titkolózástól sem mentes program atomfegyver kifejlesztését célozza.

Obama hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy ne kerülhessenek atomfegyverek vagy azok előállításához szükséges anyagok terroristák kezébe, mert ők használni is fogják azokat.

Az amerikai elnök szombaton érkezett meg Prágába, hogy az EU - amelynek elnökségét épp Csehország tölti be - vezetőivel tárgyaljon. Európai útjának utolsó állomása Törökország lesz, aminek jelentőségét az adja, hogy első tengerentúli útján ellátogat egy többségében muzulmánok által lakott országba.