Vágólapra másolva!
Legkevesebb 150 ember meghalt, 40 pedig eltűnt a hétfő hajnali olaszországi földrengésben. A földmozgást Rómában is érezni lehetett, pedig a rengés központja 95 kilométerre, L'Aquila nevű város közelében volt. A Repubblica szerint gyakorlatilag egész falvak dőltek romba, százezer ember földönfutóvá vált.
Vágólapra másolva!

Legalább százötven halálos áldozata van a hajnali közép-olaszországi földrengésnek, írta a BBC az olasz sajtóra hivatkozva hétfő este. Negyven ember eltűnt, a tűzoltók összesen hatvan embert menekítettek ki élve a romok alól. A sérültek száma az olasz lap szerint eléri az 1500-at.

A földrengés hétfőre virradóra, fél 4 körül történt Abruzzo tartományban, Rómától 95 kilométerre. A Corriere szerint a rengés a Richter-skála szerint 5,8-as erősségű volt, az amerikai földtani intézet azonban 6,3-as rengést jelentett. A földmozgást Rómában is érezni lehetett.

A Repubblica szerint a rengéshez legközelebbi nagyvárosban, L'Aquilában több ezer ház megrongálódott, a Repubblica szerint 50 százalékuk megrongálódott. Néhány környező faluban súlyos pusztítást végzett a földrengés, 10-15 ezer épület dőlt össze vagy rongálódott, több ezren elveszítették otthonukat - közölte a polgári védelem illetékese a BBC-vel. A katasztrófa Castelnuovo környékén volt a legsúlyosabb. Egy egyetemi kollégium egy része (az AP szerint itt hat diák rekedt a romok alatt), egy templomtorony és számos lakóház is összedőlt. A szemtanúk beszámolóit itt olvashatja.

"A helyzet drámai, ez a legszörnyűbb tragédia az ezredforduló óta" - jellemezte a helyzetet Guido Bertolaso, a Polgári Védelem vezetője az AP-nek. Massimo Cialente, a 73 ezres L'Aquila polgármestere szerint a környéken mintegy 100 ezer ember hagyta el az otthonát - többek között a súlyos károkat szenvedett történelmi belvárosban. A BBC szerint 40-50 ezer ember, a Repubblica beszámolója szerint százezren váltak hajléktalanná.

L'Aquila jelentős szerint estére valóságos fantomvárossá vált. A polgári védelem egyik helyi illetékese szerint a lakosok egy része önként elhagyta otthonát, mások a hatóságok ösztönzésére tették ugyanazt, mert számos épület veszélyessé vált. Így azután - mint mondta - a város történelmi központjának nagy része elnéptelenedett. A BBC riportere hétfő késő este azt látta, amint a hasukat átkarolva húzzák ki a túlélőket a romok közül, míg mások a sportpályákra felvert sátrakban tértek nyugovóra.

Az Amerikai Földtani Intézet egy 4,8-es erősségű utórengést jelentett a térségből. A földmozgást néhány kisebb erejű - 3,5 és 3,9-es erősségű - rengés előzte meg vasárnap a késő esti, majd a hétfő kora hajnali órákban.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

Közép-Olaszország több városában, köztük a fővárosban is érezni lehetett a rengést. Rómában az álmukból felriadt emberek több helyen kiszaladtak az utcákra. Helyiek szerint a bútorok rázkódni kezdtek a lakásokban és az autóriasztók is bekapcsoltak a rengés miatt.

A katasztrófa miatt Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök rendkívüli állapotot hirdetett és elhalasztotta moszkvai utazását.

Hétfő délelőtti információk szerint nincs magyar áldozata az olaszországi földrengésnek - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek. A Külügyminisztérium folyamatosan kapcsolatban áll a római konzullal. A turisták és az ott élő magyarok hozzátartozói sem jelentkeztek a magyar diplomáciai képviseleten a földrengés után - mondta a szóvivő.

A BBC szerint egy olasz tudós hetekkel ezelőtt megjósolta a l'aquilai földrengést, de pánikkeltésra hivatkozva a hatóságok elhallgattatták. A kormány hétfőn azt állította, hogy Giacchino Giuliani szeimológus figyelmeztetésének nem volt tudományos alapja.

A régió első földmozgását január közepén észlelték. Kisebb rengések azóta is előfordultak szabályos időközökként, ami nyugtalanságot keltett a középkorban emelt város lakóinak körében.