A német kancellár, Angel Merkel váratlanul Afganisztánba látogatott, hogy meglátogassa a Kunduzban szolgáló német katonákat. Németország várhatóan 4400 főre növeli katonái számát a nyári afgán elnökválasztás előtt.

Meglepetésszerű látogatásra az Afganisztánban szolgáló német katonákhoz érkezett hétfő reggel Angela Merkel német kancellár. Az Afganisztán északi részén található Kunduz tartományban lévő katonai tábort kereste fel a német kormányfő. Látogatásán elkísérte őt Franz-Josef Jung védelmi miniszter. A támaszponton hétszáz német katona szolgál. Merkel 2007 óta most tesz másodszor tesz az ázsiai országban.

Röviddel a kancellár érkezése előtt több incidens történt biztonságos távolságra a német tábortól. Hétfőre virradóra rálőttek német katonákra egy hídépítés helyszínén, hét kilométerre a német tábortól, itt senki sem sebesült meg. Vasárnap Kunduz város közelében pokolgépes támadást hajtottak végre német járőrök ellen. Ennek a támadásnak sem voltak áldozatai, de egy Dingo típusú páncélozott járműben komoly károk keletkeztek.

Németország jelenleg 3800 katonát állomásoztat az ázsiai országban, de az afganisztáni elnökválasztás idejére - a következő hónaptól - Berlin 4400-ra növeli katonáinak létszámát. Merkel vasárnap este utazott haza Prágából az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti csúcstalálkozóról, és öt óra múlva már indult is Afganisztánba.