Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő négyéves kisfiát is magával viszi hivatalos találkozóira. Az Európa utolsó diktátorának tartott Lukasenko nemrég az örmény elnököt ejtette zavarba azzal, hogy tárgyalásuk közben a térdén lovagoltatta a gyereket.

Rendszeresen négyéves kisfiával, Koljával jelenik meg Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök hivatalos találkozóin - írja a Guardian. A nyakkendőbe öltöztetett gyereket magával vitte Lukasenko a múlt hónapban egy hivatalos látogatásra Örményországba. A televíziós híradások bemutatták, ahogy Lukasenko a térdén lovagoltatta a fiút, miközben Szerzs Szarkiszjan örmény elnökkel tárgyalt, aki alig tudta palástolni, mennyire kényelmetlenül érzi magát.

Nem sokkal korábban katonai vezetőkkel találkozott a fehérorosz elnök. Erre az alkalomra terepmintás egyenruhát és sapkát adott a gyerekre, aki előtt tisztelegniük kellett a tiszteknek. "Megdöbbentem, és szégyelltem magam a dolog hülyesége miatt" - mondta az esetről Pavel Kozlovszki, korábbi fehérorosz védelmi miniszter.

Lukasenko egy interjúban azzal védte viselkedését, hogy egyszerűen nem hagyhatja ott bárkivel a fiát. "Azt mondja: 'papa, veled megyek' - és ennyi. Beszállok a helikopterbe, ő pedig jön utánam" - magyarázta az 54 éves elnök, aki 1994 óta irányítja Fehéroroszországot. Lukasenko - akit az Egyesült Államok külügyminisztériuma Európa utolsó diktátorának nevezett - a Guardian szerint arra használhatja a fiát, hogy lágyítson a róla kialakult képen, miután Fehéroroszország igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatát az Európai Unióval.

Forrás: MTI
Kolja és Lukasenko a tavalyi választáson

Lukasenko feleségével, Galinával sosem mutatkozott nyilvánosan. A házaspárnak két huszonéves fia van. Kolja édesanyja nem Galina, hanem Lukasenko személyi orvosa, Irina Abelszkaja - ezt tavaly ismerte el Lukasenko. Alekszandr Milinkevics ellenzéki vezető, korábbi elnökjelölt szerint Kolja szereplése nem tetszik a fehéroroszok többségének, főként az ortodox vallásúaknak és az idősebbeknek nem, akik tisztelik a hagyományos családi értékeket.

A múlt hónapban az Európai Unió meghívta Fehéroroszoszágot a Keleti Partnerség nevű programjába, melynek a célja az együttműködés erősítése a volt szovjet államokkal. Lukasenko valószínűleg meghívást fog kapni a prágai tárgyalásokra a jövő hónapban. Egyelőre nem közölték, Kolja vele tart-e.