Először találkozott amerikai vezetőkkel Raúl Castro kubai elnök. Fidel Castro szerint Kubának nincs szüksége a konfrontációra a fennmaradása érdekében, ezért nem fél tárgyalni az Egyesült Államokkal.

Helyi idő szerint hétfőn Raúl Castro kubai elnök megbeszélést folytatott az amerikai kongresszus delegációjával. Ez volt az első alkalom, hogy a tavaly hivatalba lépett kubai elnök amerikai vezetőkkel találkozott.

Az amerikai törvényhozók azért utaztak Havannába, hogy tájékozódjanak a kubai-amerikai kapcsolatok javításának lehetőségeiről. A delegációból többen támogatják, hogy az Egyesült Államok összes polgára számára is eltöröljék az utazási korlátozásokat.

A kubai állami televízió bemutatta, ahogy Castro tárgyalóasztalhoz ült Barbara Lee demokrata párti, kaliforniai képviselővel és az amerikai küldöttség többi tagjával. A hivatalos kubai közlemény nem árult el részleteket a megbeszélés témájáról és időtartamáról. Csak annyi derült ki a kommünikéből, hogy a delegáció tagjait az elmúlt napokban már fogadta a kubai házelnök és a külügyminiszter is.

Az amerikai sajtóban nemrég megjelent hírek szerint Barack Obama elnök arra készül, hogy hamarosan beváltja választási ígéretét, és eltörli a kubai-amerikaiak hazalátogatásaira és csomagküldésére vonatkozó korlátozásokat.

Fidel Castro, a kommunista ország korábbi elnöke azt írta hétfőn megjelent cikkében, hogy Kuba nem fél tárgyalni az Egyesült Államokkal, és nincs szüksége a konfrontációra a fennmaradása érdekében.