Csak egy évet kell ülnie a Bushra cipőt dobó irakinak

Vágólapra másolva!
Több enyhítő körülményt is figyelembe vett az iraki fellebbviteli bíróság annak az újságírónak az ügyében, aki tavaly decemberben cipőjével megdobta George Bush akkori amerikai elnököt. A férfi büntetését háromról egy évre csökkentették.
Vágólapra másolva!

Háromról egy évre csökkentette Irakban a fellebbviteli bíróság George Bush előző amerikai elnököt tavaly cipőjével megdobó újságíró börtönbüntetését. A bíróság több enyhítő körülményt is figyelembe vett, például tettének okát, fiatal korát, büntetlen előéletét és jó magaviseletét.

Muntaszir az-Zaidi tavaly decemberben hajította cipőjét az utolsó iraki sajtókonferenciáját tartó George Bushra. Első fokon külföldi vezető elleni támadás címén ítélték el bő három hete. Az újságíró "a megszállásra adott természetes válaszként" indokolta tettét.

A férfinak azóta több követője is akadt: kedden például egy szikh újságíró vette célba cipőjével Palaniappan Csidambaram indiai belügyminisztert egy újdelhi sajtóértekezleten, mert nem tetszett neki egy kérdésre adott válasza, de nem találta el. Február elején Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnökre dobott cipőt egy német diák a cambridge-i egyetemen.