Vermont államban is összeházasodhatnak a melegek

Vágólapra másolva!
Vermont a negyedik amerikai állam, amely engedélyezi a meleg párok házasságkötését. Az eddigi három államtól eltérően nem a bíróság, hanem a törvényhozás döntött így.
Vágólapra másolva!

Vermont a negyedik amerikai állam, ahol összeházasodhatnak homoszexuális párok - jelentette kedden az MSNBC televízió. A Kanadával határos északkeleti szövetségi állam egyúttal az első, ahol azonos neműek egybekelését nem bíróság, hanem a törvényhozás engedélyezte.

Jim Douglas kormányzó előzőleg megvétózta a melegek és leszbikusok házasodását lehetővé tevő törvényjavaslatot, a vétót azonban kedden a szenátus elutasította.

Az 50 szövetségi állam közül eddig Massachusetts, Connecticut és Iowa államban volt engedélyezett azonos neműek házasságkötése; mindegyikben bíróság határozott erről.

Elemzők szerint az, hogy a törvényhozás döntött a kérdésről, valószínűleg érzékeny csapás a hagyományos házasság szentségét hirdető republikánusok számára. Utóbbiak az elmúlt években arra hivatkoztak, hogy eddig csak bíróságok és nem a nép megválasztott képviselői döntöttek a kérdésben.