Visszavették a tüntetőktől a moldovai parlamentet

Vágólapra másolva!
Kiűzték a parlament épületéből a kommunistaellenes tiltakozókat a hatóságok a moldovai fővárosban. A tüntetők új választásokat követelnek, miután a kommunisták a vasárnapi szavazáson abszolút többséget szereztek a törvényhozásban.
Vágólapra másolva!

A moldovai rohamrendőrség szerda hajnalra ellenőrzése alá vonta a parlament és az elnöki hivatal épületét is, amelyeket előző nap a kommunisták választási győzelme ellen tiltakozó tüntetők foglaltak el. A rendőrök őrizetbe vettek több tüntetőt a parlamentben, és feloszlatták a kormány székhelye előtti téren maradt csoportokat is.

A helyszínen tartózkodó hírügynökségi tudósítók közlése szerint kora hajnalban több tucat rohamrendőr vette körbe a két épületet, amelynek környékéről már szétszéledtek a tiltakozók. A tűzoltóknak is sikerült eloltani a tüntetők által okozott tüzeket a parlamentben.

A tiltakozások azután kezdődtek, hogy a hatalmon lévő kommunista párt vasárnap győzelmet aratott a parlamenti választáson. Közel tízezer ember, főleg diákok, két napja folyamatosan tüntettek Chisinauban, Moldova fővárosában. A tüntetők megismételt választásokat követeltek. Felszólítottak a szavazatok újraszámlálására is, de az egyik ellenzéki vezető szerint a választási bizottság elutasította az erre vonatkozó kérelmet.

A kormányzó kommunisták több mint 50 százalékos eredménnyel abszolút többséget szereztek a vasárnapi parlamenti választásokon. Ez azt jelenti, hogy Vladimir Voronin elnök pártja határozhatja majd meg a következő államfő személyét.

A rendőrség összesen 193 rendbontót - közöttük nyolc fiatalkorút - vett őrizetbe - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel Alla Meleka, a moldovai rendőrség szóvivője. Az őrizetbe vett embereket fosztogatással, huliganizmussal, lopással vagy rablással gyanúsítják, egyesek ellen bűnvádi, mások ellen szabálysértési eljárást indítanak a hatóságok.

A belügyminisztérium felszólította a szülőket és a tanárokat, hogy ne engedjék a gyerekek részvételét a tüntetésekben. Az ellenzék hívei azt mondták, hogy szerdán is folytatják a fővárosban a megmozdulást, amelyhez várhatóan vidékről is csatlakoznak szimpatizánsaik.

Kedden a rendőri alakulatok és a legalább tízezer fős tiltakozó tömeg összecsapásában mintegy 100 ember sérült meg. A központi televízió jelentése szerint egy nő füstmérgezésben meghalt a parlament épületében.