Megerősítette az észak-koreai parlament Kim Dzsong Il uralmát

Vágólapra másolva!
Az észak-koreai parlament újra Kim Dzsong Ilt választotta meg az ország legfőbb döntéshozó szerve elnökének. Az újraválasztás valószínűleg megerősíti a 67 éves Kim Dzsong Il pozícióját, akiről tavaly augusztusban az a hír terjedt el, hogy agyvérzést kapott.
Vágólapra másolva!

Újra Kim Dzsong Ilt választotta meg csütörtökön az észak-koreai parlament az ország legfőbb döntéshozó szerve, a nemzetvédelmi bizottság elnökének - írja a BBC. A poszt a legfontosabb tisztség a diktatórikus berendezkedésű országban, betöltője irányítja ugyanis a 1,2 millió fős hadsereget.

Kim újraválasztása a haderő és a nép egyhangú akaratát tükrözi - fogalmazott az észak-koreai állami hírügynökség. Az újraválasztás valószínűleg megerősíti a 67 éves Kim Dzsong Il pozícióját, akiről tavaly augusztusban az a hír terjedt el, hogy agyvérzést kapott.

A csütörtöki döntést néhány nappal az után hozták, hogy Észak-Korea április 5-én rakétakilövést hajtott végre. Észak-Korea hetekkel korábban jelentette be, hogy egy műholdat akar a világűrbe juttatni, több ország azonban azt gyanította, hogy valójában egy nagy hatótávolságú rakéta teszteléséről van szó. Fel is szólították Phenjant, hogy álljon el a kilövéstől, de az észak-koreaiak nem tettek eleget a kérésnek.

Észak-Korea 2006 júliusában már végrehajtott egy rakétakísérletet, ami egy perccel az indítás után kudarcot is vallott. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már akkor határozatban ítélte el Észak-Koreát.

Az éhezések által sújtott ország nagyban függ a külföldi segélyektől. Hadászati képességeit, nukleáris fegyverkezési programját ütőkártyaként használja a segélyekről folytatott alkudozásokban.