Újabb amerikai hajóra támadtak szomáliai kalózok

2009.04.15. 6:44

Megtámadtak egy amerikai hajót, de nem tudták hatalmukba keríteni szomáliai kalózok. Az Afrikába élelmiszersegélyt szállító teherhajó legénysége jól van, de a jármű megrongálódott.

Gránátvetőkkel és automata fegyverekkel támadtak egy amerikai zászló alatt közlekedő teherhajóra Szomália partjai előtt kalózok, de nem tudták elfoglalni a járművet. Az incidensről kedden számolt be a New York-i székhelyű Liberty Maritime vállalat. Eszerint hajójuk, a Liberty Sun legénységének nem esett bántódása, de a hajó megrongálódott. Az Afrikának élelmiszersegélyt szállító teherhajó a támadást követően azonnal segítséget kért az amerikai haditengerészettől, amely kíséretet biztosított számára. Egy hét alatt másodszor ért kalóztámadás amerikai zászló alatt közlekedő teherhajót az Afrika szarva előtti vizeken.

Amerikai katonák múlt vasárnap lelőttek három szomáliai kalózt, akik fogva tartották egy teherhajó amerikai kapitányát. A szomáliai tengeri rablók ezután bosszúval fenyegetőztek, és egyes elemzők attól tartanak, hogy az utóbbi napok túszszabadító akciói után - amelyekben összesen öt kalózt öltek meg - elharapózhat az erőszak az afrikai ország partjai előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK