Bekeményít Obama a mexikói drogkartellek ellen

Vágólapra másolva!
Megnevezte a mexikói drogkartelleket, és új szankciókat hirdetett ellenük Barack Obama. A lépés gesztusértékű is, egy nappal az amerikai elnök mexikói látogatása előtt hozták nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Szankciókat vezetett be az amerikai kormány három mexikói kábítószerkartell ellen. A helyi idő szerint szerdán bejelentett büntetőintézkedés a Sinaloa, a Los Zetas és a La Familia Michoacana kartellre vonatkozik, felhatalmazva az amerikai kormányt a bűnszövetkezetek vagy a hozzájuk tartozó személyek vagyonának befagyasztására, elkobzására.

Washington ezzel gesztust tett Felipe Calderón mexikói államfőnek, egy nappal az előtt, hogy Barack Obama Mexikóba érkezik, első latin-amerikai államfői látogatására. A szankciókra vonatkozó döntéssel az amerikai kormány azt "hangsúlyozza, hogy támogatja Calderón elnöknek a kartellek ellen indított bátor küzdelmét" - mondta Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

A kábítószer-csempészet elleni küzdelemre vonatkozó amerikai törvény kötelezi az amerikai elnököt, hogy minden év június elsején megnevezze a drogcsempész bűnszövetkezeteket. Obama azonban nem várta meg a törvényben foglalt határidőt - mondta Gibbs.

Obama mindenekelőtt a kábítószer-ellenes harcról tárgyal majd Mexikóban. Az elnök hatalomra kerülése óta változtatott Washingtonnak a kokaincsempészéssel kapcsolatos politikáján, mert amerikai területen akar fellépni, ellentétben elődjeivel, akik ezt a harcot Mexikó területére korlátozták. Látogatásával egyebek között ezt a politikai váltást akarja kifejezni.