Nem emel vádat az Obama-kormány a titkos vallatási programokban részt vevő CIA-ügynökök ellen. Az ügynököknek így nem kell félniük a felelősségrevonástól olyan módszerekért, mint például a vízbefojtás szimulálása. Annak idején ugyanis a Bush-kormány által követett szabályok értelmében jártak el - magyarázta Eric Holder igazságügy-miniszter.

Az Obama-kormány nem indít eljárást a CIA-ügynökök ellen, akik a terroristagyanús foglyokat vízbefojtást szimulálva, és más durva módszerekkel vallatták - közölte csütörtökön Eric Holder igazságügy-miniszter. Ez az első hivatalos nyilatkozat arról, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) érintett alkalmazottainak nem kell aggódniuk az egykori vallatások miatt.

Holder világossá tette, hogy nem emelnek vádat a titkos vallatási programokban részt vevő CIA-ügynökök ellen, mivel a Bush-kormány igazságügyi állásfoglalásai alapján cselekedetük annak idején jogszerűnek volt tekinthető. Barack Obama elnök már január végi beiktatása előtt jelezte, hogy valószínűleg nem indítanak bűnügyi eljárást a vallatók ellen.

A CIA eddig három, kiemelten veszélyesnek tekintett terroristagyanús személy kapcsán ismerte be, hogy a vízbefojtást szimuláló, fullasztásos vallatási módszert alkalmazták 2002-ben és 2003-ban, méghozzá az akkori Fehér Ház és igazságügy-minisztérium engedélyével.

Emberi jogvédő csoportok Obama megválasztása óta sürgették a felelős CIA-ügynökök felelősségre vonását a durva vallatási technikák miatt, amelyekről már az Obama-kormány több tagja is kijelentette, hogy kínzásnak minősülnek. Korábban Leon Panetta, a CIA új igazgatója is közölte, hogy kínzásnak tekinti ezeket a kegyetlen technikákat, de leszögezte, nem a tisztogatás a feladata és nem bocsátja el azokat a hírszerzési vezetőket, akiknek szerepük volt a terrorgyanús személyek bebörtönzési és kihallgatási programjában.

A Fehér Ház ugyancsak csütörtökön bejelentette: nyilvánosságra hoz olyan korábbi feljegyzéseket, amelyeket a Bush-kormány a kemény kihallgatási technikák igazolására használt. A dokumentumokat - amelyek egy részét biztonsági okokból kitakarják - egy peres ügy kapcsán teszik közzé.

A jogi emlékeztetők - amelyeket az igazságügyi tárca készített 2002-ben, illetve 2005-ben - drámai részletességgel írnak le tucatnyi, a terrorgyanús foglyokkal szemben alkalmazandó vallatási technikát. A módszerek között szerepelt, hogy hosszú ideig meztelenül vagy fájdalmas álló pozícióban tartották az őrizeteseket, és nem adtak nekik szilárd ételt. Vallatási módszer volt az is, hogy a foglyokat verték és rugdosták, celláját sokáig hidegen tartották, alvásmegvonást alkalmaztak, továbbá a foglyok családja elleni akciókkal fenyegettek. Nem engedték viszont, hogy a rabok testhőmérséklete és a kalóriabevitel egy bizonyos szint alá essen, nehogy a foglyok maradandó károsodást szenvedjenek.