Magyar nőkre törtek rá északírek Belfastban

Vágólapra másolva!
Gyűlölet vezérelte bűncselekménynek nevezte a belfasti rendőrség, hogy négy magyar nőre törték rá lakásuk ajtaját északír fiatalok csütörtökön - írja a BBC. A nők a konyhában leltek menedékre, amíg a rendőrség ki nem érkezett. A magyarok mellett sok lengyel is él Észak-Írországban, és nehéz az együttélés a helyiekkel.
Vágólapra másolva!

Négy magyar nő lakásába tört be egy északír banda csütörtökön helyi idő szerint este 8-kor Belfastban - írja a BBC. Egyiküket, egy 21 éves férfit őrizetbe vette a rendőrség. A magyar nőkre támadó fiatalok tettét gyűlölet vezérelte bűncselekménynek titulálta a belfasti rendőrség a BBC szerint.

Az északír fővárosban, a Donegall Roadon található lakásba betörtek a fiatalok, majd a négy nő a konyhába menekült, és ott búvóhelyet keresett. Kihívták a rendőrséget, és amíg a hatóságok kiérkeztek, ott vártak, és szerencsére nem esett bántódásuk.

Az egyik magyar nő ismerőse, Seanin Brennan elmondta a BBC-nek, hogy szerinte a támadás gusztustalan tett volt. "Azért jöttek Észak-Írországba, mert jobb munkát akartak találni, mint az anyaországukban. Azért jöttek ide, mert azt gondolták európaiak vagyunk és az Európai Unió része" - mondta elkeseredetten.

John Sharrett, egy szemtanú azt mondta a BBC-nek, a házba berontó férfiak 19 és 35 év közöttiek voltak. "A harminc fős haveri társaság vérért ugatott" - jellemezte az esetet a nőkön segíteni próbáló férfi.

Christopher Stalford, a Demokratikus Unió Pártájnak helyi képviselője is megütközött a történteken: "Van az embereknek egy borzasztó nagy tömege, akik azért jönnek Észak-Írországba, hogy egy új életet kezdjenek, és hogy hozzájáruljanak a társadalmunkhoz" - mondta a BBC-nek. Hozzátette még, nagyon szomorú, hogy egyeseket ezért fenyegetnek. Alex Maskey, a Sinn Fein politikusa is egységre szólított fel a rasszizmus ellen az esetet követően.

Az Észak-Írország - Lengyelország labdarúgó világbajnoki mérkőzés után sok idetelepült lengyelt támadtak meg Belfast Village nevű városrészében. A helyi lengyelek jogvédői szerint már vagy negyvenen menekültek ezért el innen. A lengyelek többen is élnek Észak-Írországban, mint a magyarok: az ő számukat 27 ezerre teszik, és a nagyobb városokban koncentrálódnak.

Támadtak már meg magyarokat korábban is a Brit-szigeteken. 2007-ben Glasgowban meggyilkoltak egy magyar buszsofőrt, Sípos Istvánt. Éppen a belvárosba tartó helyi autóbusz megállójában várakoztak öccsével, amikor odalépett hozzájuk két azóta elítélt skót fiatal, kábítószeres cigarettát vagy pénzt kérve. Amikor közölték velük, hogy ilyen cigarettájuk nincs, az egyik skót fiú többször megszúrta Sípos Istvánt, a másik pedig az öccsét. István belehalt sérüléseibe, öccsén pedig sebészeti beavatkozást kellett végrehajtani, de néhány nap után elhagyhatta a kórházat. A támadókat a bűncselekmény után néhány órával elfogták.