Cseh romák százai kértek menedéket Kanadában

Vágólapra másolva!
Két hónap alatt 570 csehországi roma kért menedékjogot Kanadában. A cseh lapok a kilencvenes évek végihez hasonló kivándorlásról írnak, amely után Kanada vízumkényszert vezetett be. A kanadai bevándorlási miniszter szerint nem kizárt, hogy szervezett kitelepítésekről van szó, amelyekből valaki meggazdagszik.
Vágólapra másolva!

Januárban és februárban 570 cseh állampolgár kért menedékjogot Kanadában, és az észak-amerikai állam felszólította Prágát, hogy próbálja meg leállítani a menekülthullámot - közölték hivatalosan a cseh fővárosban. A cseh külügyminisztérium szerint tavaly 830 cseh állampolgár kért menedéket Kanadában, ami a kanadai bevándorlási kérelmek listáján a hetedik legnagyobb szám.

Zuzana Opletalová, a cseh külügyminisztérium szóvivője megerősítette a szokásosnál nagyobb arányú, Kanadába irányuló kivándorlás tényét az MTI megkeresésére. Szerinte ugyanakkor az nem fenyeget, hogy Kanada vízumkényszert vezet be. "Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kanadaiakkal. Egyetlen olyan jelzésünk sincs, hogy újra vízumot vezetnének be" - mondta Opletalová.

Jason Kenney, a kanadai állampolgári és bevándorlási ügyek minisztere a Novinky.cz hírportál szerint kétségbe vonta, hogy a cseh állampolgárok kérése megalapozott lenne. "Bár a Cseh Köztársaságnak is - mint minden demokráciának - megvannak a maga problémái és hiányosságai, mégis nehezen hihető el, hogy az üldözés szigete lenne Európában" - nyilatkozta Kenney. A miniszter nem zárta ki, hogy szervezett kitelepítésekről van szó, és bizonyos vállalkozók így akarnak pénzt keresni.

Otakar Motejl, az emberi jogok cseh biztosa sem zárja ki, hogy az új kivándorlási hullám mögött üzlet lehet. Motejl szerint több ügynökség éppen az ilyen "modern emberkereskedelmen" szeretne meggazdagodni.

Kanada első ízben a kilencvenes évek végén vált a csehországi roma emigráció célországává. Miután több ezer csehországi roma kért letelepedési engedélyt Kanadában, az észak-amerikai állam 1997-ben vízumkényszert vezetett be a cseh állampolgárok számára. Az intézkedést csak 2007 őszén oldották fel.

Csehországban a legutóbbi népszámláláskor (2001) mintegy 11 ezer ember vallotta magát roma nemzetiségűnek. Szakértői becslések szerint azonban valódi számuk mintegy 200-250 ezer. Egy országos felmérés szerint a romák egyre inkább leszakadnak a cseh társadalom többségétől, körükben hatalmas a munkanélküliség. Mintegy 80 ezer roma a városok szélén kialakult gettókban él. Ezek létrejöttében nagy szerepe van az önkormányzatoknak is, mert gyakran ők azok, akik egy helyre költöztetik a település problémásnak tartott lakosait.