Nehézfém-szennyeződést észleltek a Tisza kárpátaljai szakaszán

Vágólapra másolva!
Két-négyszeresre nőtt a Tisza vizének nehézfémtartalma a Kárpátalján. A szennyezés a romániai Borsabányáról került a folyóba csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Laboratóriumi vizsgálatok pénteken közzétett adatai szerint 2-4-szeresre nőtt a Kárpátalján a Tisza vizének nehézfém-, ezen belül cink-, vas- és réztartalma, miután egy nappal korábban Románia területéről nehézfém-szennyezés került a folyóba.

A Kárpátalja Megyei Állami Környezetvédelmi Felügyelőség laboratóriumi részlegének munkatársai állandó vízminőség-figyelő szolgálatot tartanak a Tisza ukrajnai szakaszán. A szakemberek a folyó vizének nehézfémtartalom-vizsgálatához hat mérőhelyről veszik a mintákat - írta pénteken az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírportál.

A lap szerint a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal technogén-környezetbiztonsági kérdésekkel és rendkívüli helyzetekkel foglalkozó bizottsága péntek délben feloldotta az egy nappal korábban elrendelt vízkivételi tilalmat Técső és Huszt Tisza melletti vízművein.

A kárpátaljai környezetvédelmi felügyelőség lekérte a román féltől a csütörtöki borsabányai környezetszennyezés helyszíni - közte a Visó-patak vizéből vett minták hidrokémiai vizsgálatának - adatait, de azok péntek délig nem érkeztek meg Ungvárra.