A CIA irányította az egyik legnevesebb bécsi lapot a 60-as években

Vágólapra másolva!
A CIA-nak dolgozott a hatvanas-hetvenes években a Die Presse című osztrák lap főszerkesztője. A nemrég nyilvánosságra került dokumentumok szerint a neves osztrák lap az amerikai titkosszolgálat direkt utasításait követte, vezércikkeiben gyakorlatilag az amerikai kormány szócsövévé vált.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozott egy akta tanúsága szerint a neves osztrák lap, a Die Presse főszerkesztője az 1960-as években - írta a Profil bécsi hetilap vasárnap megjelent számában. Az életében számos elismeréssel kitüntetett Otto Schulmeister vezércikkeiben esetenként a CIA kívánsága szerint érvelt, történeteket tartott vissza, ha azok az amerikai álláspontnak ártottak volna, és információkat adott át osztrák politikusokkal, valamint keleti blokkbeli diplomatákkal folytatott háttérbeszélgetéseinek tartalmából - írta többek között a Profil, a birtokába került 92 oldalas aktára hivatkozva.

A dokumentumokat 2006-ban a náci háborús bűnök nyilvánossá tételéről szóló törvény értelmében oldották fel a titkosítás alól az Egyesült Államokban. Siegfried Beer osztrák történész bukkant rájuk és juttatta el őket a Profilhoz.

A CIA-iratok 1962. június 19-étől "GRCAMERA" fedőnéven tartották nyilván Otto Schulmeistert. Ettől kezdve közvetlenül hozzá juttatta el a szervezet az utasításait arról, hogy melyik politikai eseményt hogyan kell tálalni. "Anyag átadva. Megjelent egy vasárnapi vezércikkben útmutatásaink szerint" - áll egy 1962. október 29-i keltezésű feljegyzésben. Egy 1964. április 3-i jelentésben pedig az: a Die Presse tartalma "alig hagy kívánnivalót maga után" . Schulmeisterről úgy írnak: "Ez nem jelenti az, hogy az ügynökünk, de ugyanúgy tudjuk irányítani, mintha az ügynökünk lenne".

A Profil-cikk szerint Schulmeister nem fogadott el pénzt a szolgálataiért, és addig működött együtt az amerikai hírszerzéssel, amíg az utasítások egybevágtak ideológiai alapállásával. Évi 150 dollár szerepelt a CIA-nél előjegyzésben a vele kapcsolatos kiadásokra, nagyrészt a híres bécsi Sacher szállodába szóló meghívásokra és karácsonyi ajándékokra. A Profil rámutat, hogy az osztrák lap pártolta például az Egyesült Államok vietnami beavatkozását.