"A naivitás is meghalt" - tíz éve történt a Columbine-mészárlás

Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt két állig felfegyverzett diák besétált az amerikai Columbine középiskolába, és megölt tizenhárom embert. Ha jól kötötték volna össze bombájukat, akkor ennél jóval nagyobb pusztítást okozhattak volna. Egy számító pszichopata és egy öngyilkos hajlamú dühös fiú sokkolta egész Amerikát, amely azóta sokat próbált tenni a hasonló tragédiák megelőzésére.
Vágólapra másolva!

1999. április 20.-án 11 óra 10 perckor a 18 éves Eric Harris és a 17 éves Dylan Klebold, a Columbine középiskola két diákja megérkeztek az iskola előtti parkolóba. Harris "Természetes kiválasztódás", Klebold "Harag" feliratú pólót viselt. Néhány perc volt hátra az ebédszünetig, a két fiú pedig besétált az ekkor még üres ebédlőbe, és kilenc kilogrammnyi propánbombát rejtett el egy asztal alatt egy hátizsákba rejtve.

A robbanószer elég volt ahhoz, hogy felrobbantsa az egész ebédlőt, és a felette lévő könyvtár is rászakadjon. 11 óra 17 percre állították be az időzítőt, majd visszamentek az autókhoz. Magukhoz akarták venni lőfegyvereiket, tervük az volt, hogy a robbanás után tüzet nyitnak a kifelé menekülőkre. Útközben összetalálkoztak egy osztálytársukkal, Brooks Brownnal, akivel jóban voltak az utóbbi időben. "Brooks, kedvellek téged. Menj most innen! Menj haza!" - mondta neki Harris. Brooks furcsállta a helyzetet, inkább elsétált.

A fiúk a kocsiknál vártak, de a bomba nem robbant fel. Elkezdődött a szünet, ők pedig felfegyverkezve elindultak az iskolába. Egy szemtanú szerint 11 óra 19 perckor Harris azt kiáltotta: "Gyerünk!", elővette vadászpuskáját, és a mellette ülő két diákra lőtt. Egyikük, a 17 éves Rachel Scott azonnal meghalt. Harris viharkabátja alól előhúzta 9 milliméteres automata fegyverét, és a lépcsőn ekkor velük szemben megjelenő három diákra lőtt. Egyikük, a 15 éves Daniel Rohrbough megpróbált elmenekülni a lépcsőn, Harris odasétált hozzá, és közvetlen közelről mellkason lőtte. Klebold az ebédlő irányába indult, hogy megnézze, miért nem robbant fel a bomba, közben célzás nélkül minden irányba lőtt.

A náluk lévő csőbombákat is elkezdték dobálni, azonban ezek sem működtek. Mire Klebold az ebédlőbe ért, a helyiség szinte teljesen üres volt már, mert Dave Senders számítástechnika-tanár figyelmeztette a diákokat, mikor meghallotta a lövöldözést. Senderst azonban eltalálta egy lövés, nem tudott a diákokkal menekülni, és elvérzett a sebesüléstől. A tanulók az ebédlő felett lévő könyvtárba menekültek, ekkorra már sikerült értesíteni a 9-11-es segélyhívószámot. 11 óra 29 perckor Harris és Klebold beléptek a könyvtárba, ahol 52 diák, két tanár és két könyvtáros rejtőzött el.

"Mindenképp elkezdjük"

"Mindenki álljon fel" - kiabálták olyan hangosan, hogy a telefononon keresztül a segélyhívó szolgálat munkatársai is hallották. "A sportolók álljanak fel! Mindenki, akinek fehér sapkája van, álljon fel!" (A fehér sapka a Columbine sportcsapat hagyományos viselete volt.) Miután senki nem állt fel, Harris azt mondta: "Mindegy, mindenképpen elkezdjük."

A következő 13 percben tíz diákot lőttek le. Isaiah Sholes fekete diákot a bőrszíne miatt gúnyolták, mielőtt lelőtték. Valeen Schnurrt, aki reszketve bújt el az asztal alatt, Klebold megkérdezte, hogy hisz-e Istenben, aztán őt is gúnyolni kezdték, de otthagyták. Egy barátjuk, John Savage megkérdezte Kleboldot, mit csinálnak. "Ó, csak embereket ölünk." "Engem is meg fogtok ölni?"- kérdezte Savage, mire intettek neki, hogy tűnjön el a könyvtárból.

A túlélők beszámolója szerint eleinte látszott, hogy jól érzik magukat, majd tíz perc után arról kezdtek beszélni, hogy már nem találják olyan izgalmasnak az emberek lelövését. Azon tanakodtak, hogy talán el kellene kezdeni megkéselni az embereket, végül elhagyták a könyvtárat. Harris távozás közben egy Molotov-koktélt is elhajított, ez azonban nem robbant fel.

Amikor visszamentek 12 óra 2 perckor a könyvtárba, már csak egy eszméletlen és egy súlyosan sérült diák volt a helyszínen. Néhányszor kilőttek az ablakon az ekkor már az épületet körbevevő rendőrökre, aztán ott a könyvtárban mindketten egyetlen fejlövéssel végeztek magukkal. Tizenkét diákot és egy tanárt öltek meg, huszonhárman sebesültek meg.

Forrás: AFP
A tévé élőben közvetítette a menekülést

Nem a columbine-i volt az első iskolai mészárlás Amerikában, ez volt azonban az első olyan, melyet szinte teljes egészében, élőben közvetített a televízió. A korábbi esetek jellemzően távoli, kisvárosi iskolákban történtek, a Denver közelében lévő középiskolába azonban szinte percek alatt a helyszínre értek a közvetítők.

Az amerikai tévénézők élőben látták például azt, ahogy egy halott diák testén keresztül menekülnek a túlélők, vagy ahogy egy tanuló, Patrick Ireland súlyos fejsérüléssel kiugrik a könyvtár ablakán, és két rendőr kapja el. A SWAT-kommandósok még órákkal később is az iskolát járták, és mivel több zárt ajtót is csak lövésekkel tudtak kinyitni, a kihallatszó zajok miatt a helyszínen tartózkodók és a tévénézők is azt hitték, még tart a lövöldözés. Harris és Klebold már több órája halott volt, de volt olyan tévéadó, amely még mindig túszejtésről beszélt. Ez azonban csak a tévedések kezdete volt Columbine-nal kapcsolatban - írja a Guardian.