"Nem vagyunk most népszerűek" - interjú a Flores-ügyben eljáró nagykövettel

Vágólapra másolva!
Magyarellenes hangulatról, együttműködő, de időnként értetlenkedő hatóságokról számolt be a Flores-gyilkosság ügyében Bolíviában eljáró magyar diplomata, Józsa Mátyás az [origo]-nak adott interjújában. A Buenos Aires-i állomáshelyéről Bolíviába vezényelt nagykövet azt mondta, hogy a meggyilkolt magyarok őrizetbe vett társával, Tóásó Előddel szemben a helyi hatóságok komoly jogsértéseket követtek el.
Vágólapra másolva!

"Bolíviában az emberek kezdik összekötni a terroristákat a magyarokkal" - állítja az ország fővárosában, La Pazban töltött első nap után Józsa Mátyás, a Bolíviába átvezényelt Buenos Aires-i magyar nagykövet. "Nem vagyunk most népszerűek itt Bolíviában. Nem jó itt magyarnak lenni" - mondta a diplomata, aki csütörtök hajnalban, helyi idő szerint szerda este adott telefonos interjút az [origo]-nak.

Bolíviában azután vált feszültté a helyzet, hogy múlt csütörtökön egy kommandós akcióban agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi születésű Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, illetve foglyul ejtették a magyar Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot. Evo Morales bolíviai elnök terroristának minősítette őket, és azt állította, hogy a csoport merényletet készített ellene.

Az országba küldött magyar nagykövet szerint a bolíviai közhangulatot csak még jobban a magyarok ellen hangolta Rózsa-Flores Eduardo kedden nyilvánosságra hozott interjúja, amelyben arról vallott, hogy Santa Cruz tartomány elszakadásához szervezett szeparatista hadsereget az országban. "Hiába értékelték Magyarországon ezt a terrorista-verzió cáfolatának, az emberek itt egész mást hallottak ki belőle, és úgy tűnik, nem segített a helyzeten" - mondta a diplomata.

A magyarellenes hangulatot ráadásul tovább szíthatja, hogy az El Deber napilap szerint állítólag elfogtak két másik, eddig szökésben lévő magyart is, akik Rózsa-Flores csapatához tartoztak. "Isten ne adja, hogy ez valóban így legyen" - mondta Józsa. A nagykövet azt mondta, hogy a jelenlegi negatív légkörben egyáltalán nem tanácsolja, hogy Magyarországról bárki újságíró vagy tudósító Bolíviába menjen.

Szorongatott helyzet

A magyar diplomatát eredetileg azért küldte a Külügyminisztérium Bolíviába, hogy megnézze, a letartóztatott Tóásó Előd elfogása, kihallgatása és fogva tartása során nem sérültek-e a magyar állampolgár jogai, illetve hogy biztosítsa Tóásó konzuli védelmét. "A célokat és prioritásokat azonban átrajzolták a történések" - mondta Józsa, aki a pattanásig feszült légkörben nehéz diplomáciai helyzetbe csöppent. Evo Morales bolíviai elnök ugyanis érkezése napján gyakorlatilag megvádolta Magyarországot és a többi érintett európai országot, hogy azért küldenek az állítólagos terroristák védelmére diplomatákat, mert a terroristák is a kormányok emberei.

A nagykövetnek el kellett magyaráznia, hogy a magyar kormány semmilyen téren nem támogatja a terrorizmust, a Bolíviában történteket magánszemélyek egyedi tevékenységének tekinti, ő pedig a magánszemélyek konzuli védelmét látja el. "Végül azt mondtam nekik, hogy ha egy bolíviait kábítószer-csempészetért letartóztatnak Spanyolországban, akkor neki is vannak jogai, és Bolívia is tenne lépéseket a védelmében. Ekkor kezdték érteni, hogy mért vagyok itt" - mesélte.

Józsa felajánlotta a magyar kormány együttműködését az ügyben, de közben a bolíviaik szemét szúrta Balázs Péter magyar külügyminiszter nyilatkozata is, amely szerint Magyarország kételkedik az események hivatalos bolíviai magyarázatában, és továbbra is tájékoztatást követel. Ezt a nyilatkozatot a bolíviai sajtó szinte mindenhol címlapon hozta, akárcsak Rózsa Flores interjúját.

Megsértett jogok

Józsa Mátyásnak a diplomáciai konfliktus hűtése mellett a konzuli védelmet kérő magyar gyanúsított is adott munkát, a Tóásó Előddel való találkozó után ugyanis egyértelművé vált, hogy komoly jogsértéseket követtek el ellene a hatóságok. Józsa elmondta, hogy Tóásó a körülményekhez képest jól van, de nagyon megviselték a történtek. "Fegyverropogásra ébredt, és valószínűleg csak azért maradt életben, mert volt annyi lélekjelenléte, hogy azonnal hasra feküdt a földön, a kezét a tarkójára tette, és már előre megadta magát" - mesélte a magyar férfi által elmondottakat a nagykövet. "Ez alapján pedig nem tartom kizártnak, hogy akikhez előtte bementek, azok talán csak felkeltek volna az ágyból, csak épp megmozdultak, és máris agyonlőtték őket" - tette hozzá.

Tóásóval szemben az elfogás után is jogsértően bántak: "miután teljesen megadta magát, ráhúzták a trikóját és jól elverték" - mesélte Józsa, aki szerint a férfi szeme alatt kék folt, és testén is ütések nyomai láthatóak. A védelmére felbérelt ügyvéd csütörtökön fog független orvosi vizsgálatot kérni, hogy ennek a dokumentumokban is nyoma maradjon. "Szeretnénk, ha ilyen módszereket nem alkalmaznának a hatóságok" - mondta Józsa, aki a bolíviai kormánynál tiltakozott az eljárás ellen.

Megértő hatóságok

A magyar nagykövet szerint egyébként a bolíviai fél rendkívül megértőnek és együttműködőnek mutatkozott az eddigi tárgyalások során. Józsa találkozott Juan Ramon Quintanával, az elnöki hivatal miniszterével, aki az elnök távollétében a miniszterelnöki feladatokat látja el: a diplomata szerint "nagyon baráti hangulatban" tudtak beszélni, a miniszter végig jegyzetelt a beszélgetés során, és látszott rajta, hogy komolyan veszi a magyar felet. "Még a miniszter is elcsodálkozott, hogy az ügyben többszörösen érintett Magyarország még mindig nem kapott hivatalos tájékoztatást" - emlékezett vissza Józsa.

Quintana megígérte, hogy amint lesz átadható információja az ügyről, azt eljuttatja a magyar félnek, erre azonban körülbelül 10 napot várni kell, mivel az ügyészség még csak most állítja össze a vádiratot, illetve azt a dokumentumot, ami a bizonyítékokat tartalmazza. Az állítólagos összeesküvést egyébként nemzetbiztonsági ügyként kezelik a bolíviai hatóságok.

Szenzációhajhász sajtó

Józsa Mátyás azt is szóvá tette a bolíviai kormánynál, hogy a gyanúsítottaknak nem biztosítják az ártatlanság vélelmét: kérte, hogy az előzetes letartóztatásban lévő magyar férfit ne nevezzék terroristának és bűnözőnek, amíg ez nem bizonyosodott be. "Tóásó a bolíviai sajtóban már most úgy jelenik meg, mint elítélt, noha még vádirat sincs ellene" - magyarázta.

A nagykövet szerint ugyanakkor nem lehet ezen nagyon meglepődni, hiszen a helyi sajtó jelenleg "ebből a sztoriból él": a nagykövetet is újságírók hada követte minden tárgyalásán. Az elnöki hivatal miniszterével folytatott tárgyalása után a hátsó lépcsőn, majd elsötétített kocsiban menekítették ki az épületből, Tóásó Előd meglátogatása után pedig nem tudott kilépni a börtönből, annyian vártak rá. "Provokáltak, hogy utasítsam vissza Morales Magyarországra vonatkozó nyilatkozatát, és nem voltak hajlandóak megérteni, hogy mi azt is egy belpolitikai nyilatkozatnak tekintjük, Magyarország pedig nem akar beleszólni Bolívia belügyeibe" - mondta.

Sürgős teendők

Józsa Mátyás április 29-éig marad Bolíviában, de addig rengeteg dolgot kell még elintéznie. Csütörtökön sajtótájékoztatót tart, ahol elmagyarázza a magyar álláspontot. A tervei között szerepel, hogy még csütörtökön találkozik az állítólagos összeesküvés ügyében eljáró rendőrfőnökkel és az ügyésszel, valamint egy-két államigazgatási tisztviselővel - mondta az [origo]-nak. "Persze csak ha szóba állnak velem" - tette hozzá.

Vasárnap vagy hétfőn a nagykövet az ország keleti felébe, Santa Cruzba utazik, ahol - ha a hatóságok engedik - megnézi azt a szállodát, amelyben a kommandós rajtaütöttek a magyarokon. A városban a tervek szerint felveszi a kapcsolatot Rózsa-Flores Eduardo rokonaival, és helyi politikai vezetőkkel is. A következő napokra tartozik annak a lebonyolítása is, hogy a Tóásó Előd mellé hivatalból kivezényelt ügyvéd átadja az ügy eddigi iratait a Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége által szerzett új ügyvéd számára. A magyar nagykövet azt mondta, hogy már felkérte a kirendelt ügyvédnőt, hogy a papírokat hiánytalanul adja át. "Persze nem biztos, hogy ez meg is történik. Nem biztos, hogy engedik neki" - tette hozzá.