Megadásra szólította fel a tamil tigriseket az ENSZ BT

Vágólapra másolva!
Terrorista mozgalomnak nevezte a Srí Lanka-i lázadók tevékenységét az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és fegyverletételre szólította fel a Tamil Tigriseket. Az ENSZ azt követeli: a lázadók tegyék lehetővé a háborús övezetben rekedt civil lakosság kimenekítését.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán azonnali fegyverletételre szólította fel a Srí Lanka-i lázadókat. A testület határozatát a soros elnökséget ellátó mexikói ENSZ-nagykövet, Claude Heller ismertette. A BT azt is követeli a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű lázadó szervezettől, hogy haladéktalanul engedje szabadon civil foglyait, hagyjon fel terrorista cselekményeivel, tegye lehetővé a háborús övezetbe szorult lakosság kimenekítését az ENSZ segítségével, és csatlakozzék a konfliktus politikai rendezéséhez.

Srí Lanka hadserege azt állítja: körbezárta a lázadók utolsó területét az ország észak-keleti részén. A hadsereg szerint több mint százezer civilt sikerült kimenekíteni már a lázadók uralta területről, de tízezrek vannak még mindig csapdában - írja a BBC. A Vöröskereszt szerint a hadsereg beavatkozása során több száz civil halt vagy sérült meg.

Srí Lanka kormánya szerdán azt közölte, hogy feladta magát a lázadók médiakoordinátora, Daya Master, és csatlakozott hozzá a lázadók egyik vezető tolmácsa is. Helyi tudósítók szerint ha a megadásokról szóló hír valósnak bizonyul, az komoly csapást jelent a lázadók vezetésére. A Tamil Tigrisek vezetői korábban megkövetelték, hogy a lázadók inkább kövessenek el öngyilkosságot ciánkapszulákkal, semmint hagyják magukat elfogni.