Megküldték a tájékoztatást az Irakban lelőtt magyarról

Vágólapra másolva!
Balázs Péter külügyminiszter személyes sürgetésére csütörtökön szinte azonnal hivatalos tájékoztatást adott az amerikai nagykövetség a márciusban Irakban lelőtt magyar férfi sorsáról. A tájékoztatásra előzőleg közel egy hónapot kellett várni, és az átadott dokumentum továbbra sem szól se az eset okairól, se az esetleges kártérítésről, se arról, hogy mért csak most sikerült megküldeni a kért információkat Magyarország számára.
Vágólapra másolva!

Közel egy hónappal a haláleset után, csütörtök este kapott hivatalos tájékoztatást a magyar Külügyminisztérium annak a magyar férfinek a sorsáról, akit Irakban, egy amerikai támaszponton lőttek agyon március 26-án. Az amerikai nagykövetség közvetlenül azután tájékoztatott az ügyről, hogy Balázs Péter külügyminiszter személyesen kérte az eddig elmaradt tájékoztatást a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjétől, Jeffrey Levine-től.

Az amerikai nagykövetség a kora esti órákban hivatalos írásos választ adott a külügynek. "Ebben a válaszban az van megfogalmazva, hogy az elkövetőt gyilkossággal gyanúsítják, és vele szemben a vizsgálati nyomozati eljárás folyamatban van" - mondta Kohári Lajos, a minisztérium szóvivője. Az Egyesült Államok azt ígérte, hogy a vizsgálat lezárulta után újra tájékoztatja a magyar felet -tette hozzá.

Az amerikai fél ugyanakkor nem indokolta, hogy miért csak a történtek után egy hónappal tájékoztatták Magyarországot, és a tájékoztatásban nincs szó arról sem, hogy az Egyesült Államok hajlandó-e kártérítést fizetni a lelőtt magyar férfi családjának - mondta Kohári Lajos. Magyarország reméli, hogy az amerikaiak mihamarabb befejezik a vizsgálatot, és ennek lezárulta után újra tájékoztatják a magyar Külügyminisztériumot - tette hozzá.

Az Irakban lelőtt magyart, Bogdán Tibort kedden temették el egykori lakóhelyén, a Zala megyei Nagyradán. A férfi teherautó-vezetőként a TOIFOR alkalmazásában állt, és március 26-án fejbe lőtték Bagdad egyik külvárosában, Tádzsiban, egy amerikai támaszponton. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették.

Bogdán családja csütörtökön jelentette be, hogy másfél millió dolláros - mintegy 350 millió forintos - kártérítési pert indítanak. A férfi egyik testvére, Bogdán Margit az MTI-nek arról is beszélt, hogy továbbra sem kaptak hivatalos magyarázatot Bogdán Tibor halálára, korábbi munkáltatója, a TOIFOR képviselője szerdán szintén nem tudott újabb információt közölni.

A családot a kártérítési perben Bárándy György fogja képviselni. Ő képviselte hat évvel ezelőtt a győri Varga-Balázs Péter családját is a fiatalember halálának ügyében. A férfit szintén a TOIFOR alkalmazásában érte halálos lövés Irakban.