Clinton félti Libanont a választási zűrzavartól

Vágólapra másolva!
Váratlanul Libanonba érkezett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A közel-keleti ország június 7-én választásokat tart, és félő, hogy a síita radikális Hezbollah megerősödik, és a választás akár erőszakba is torkollhat. Clinton célja a libanoni demokrácia támogatása a látogatással.
Vágólapra másolva!

Libanonba érkezett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap. Előre be nem jelentett látogatásának célja az AP szerint az, hogy támogatásáról biztosítsa a törékeny libanoni demokráciát a június 7-én esedékes parlamenti választások előtt. Mindössze Michel Szulejmán államfővel találkozik Clinton rövid látogatásán.

"Libanon népének képesnek kell lennie, hogy megválassza saját képviselőit egy nyílt és egyenlő választás során" - mondta Clinton egy sajtótájékozatón Bejrútban. Kiemelte, hogy a libanoni hadsereget meg kell erősíteni, hogy az "a kétoldalú együttműködés alappilére maradhasson." Az Egyesült Államok 2006 óta 1 milliárd dollár segélyt juttatott Libanonnak, amiből 410 millió dollárt a haderő és a rendőrség fejlesztésére fordíthattak.

A síita radikális Hezbollah szervezete egyre erősebb a közel-keleti államban. Izraelnek és az USA-nak különösen érdekük az Irán és Szíria által támogatott szervezet fékentartása (Izrael evégett háborút is vívott a Hezbollahhal 2006 nyarán). Attól tart Izrael és az USA a leginkább, hogy a Hezbollah sok szavazatot szerez a júniusi választásokon, és ezáltal kikerülhetetlenné válhat egy új kormánykoalíció létrehozásakor.