Az USA-tól kér vírusmintát az oltásokhoz Magyarország

Vágólapra másolva!
Világszerte intézkedéseket hoznak az új típusú, Mexikóban már közel százötven halálesetet okozó influenza megfékezésére. A hatóságok szerint Magyarország felkészült a védekezésre, és az Egyesült Államoktól kér mintát az új vírusból, hogy annak segítségével 8-12 hét alatt kifejlessze a védőoltást. Európában Spanyolországból jelentettek egy, Nagy-Britanniából két megbetegedést, közben az Egészségügyi Világszervezet hármasról négyesre emelte a veszély miatti riasztási szintet. Magyarországon eddig hat gyanús eset volt, de egyik sem igazolta a félelmeket.
Vágólapra másolva!

Nincs magyar érintettje Mexikóban a sertésinfluenzának - közölte telefonon hétfőn este Dehelánné Dörömbözi Teréz mexikóvárosi magyar nagykövet. Mint mondta, a magyar képviselet a mexikói hatóságoktól azt az információt kapta, hogy a kórházban ápoltak között nincs magyar állampolgár, és a nagykövetségnél sem jelentkezett senki magyar a járvánnyal kapcsolatosan.

A nagykövet szerint jelenleg nincs túl sok magyar turista Mexikóban, és akik kint tartózkodnak, azok is inkább a járvány által kevésbé érintett tengerparti részeken, nem a vírus által leginkább sújtott területeken, például a fővárosban. A magyar nagykövetség - ahogy a többi európai uniós ország képviselete is - 24 órás ügyeletet tart, hogy ha bárki telefonál, segíteni tudjanak neki.

Magyarország felkészül

Az Egészségügyi Minisztérium egyelőre nem rendelt el komolyabb intézkedést az a Mexikóból terjedő új típusú influenza veszélye miatt - közölte hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Székely Tamás egészségügyi miniszter. "Magyarország teljesen felkészült a mostani helyzetre, az egészséges, itthon maradó embereknek nem javasolunk semmiféle változást az életvitelükben: nem kell óvatosabbnak lenni, éljék az életüket, de figyeljék a híreket" - hangzott el a tájékoztatón.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization - WHO) állásfoglalásával egybehangzóan Magyarország sem vezetett be utazási korlátozást, mindössze arra kérik a fertőzött országokból (Mexikóból és az USA-ból) érkezőket, hogy ha influenzás tüneteket éreznek, az országba való belépéskor forduljanak a repülőtér orvosához. A következő lépés az lenne, hogy minden fertőzött országból beutazó állampolgárt berendelnek ellenőrzésre, erre azonban eddig nem volt szükség - mondta Székely Tamás. Magyarországnak kereskedelmi korlátozásokat sem kell bevezetnie, hiszen Mexikóból és az Egyesült Államokból nem importál sertéstermékeket - tette hozzá.

Magyarországon eddig hat esetben merült fel a gyanú, hogy Mexikóból, illetve Új-Zélandról visszatérő turisták az új típusú mexikói influenzával fertőződtek meg, a vizsgálatok azonban egyik esetben sem igazolták az influenza gyanúját - közölte Székely.

A miniszter elmondta, hogy összeült a pandémiás prevenciós bizottság, amely áttekintette az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben rendelkezésre álló vírus elleni gyógyszerek és egyéni védőszerek készleteit, és azok Székely szerint rendelkezésre állnak. A miniszter ugyanakkor nem mondta el, hogy pontosan mekkora készletek vannak felhalmozva, ezt a minisztérium titkosan kezeli.

Magyarország közben felvette a kapcsolatot az Egyesült Államokkal, hogy az ott azonosított új influenzavírusból mintát kaphasson és abból védőoltást fejleszthessen ki. Székely Tamás szerint a világ legtöbb laboratóriumában csak a vírus átalakított, megszelídített változatával tudnak dolgozni a védőoltást készítő szakemberek, Magyarország azonban akár azonnal képes a fertőző "vadvírussal" is dolgozni. "Ha az USA küld mintát a vírusból, 8-12 héten belül el tudjuk készíteni a vakcinát, és aztán heti 500 ezer oltóanyagot tudunk legyártani" - mondta.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország "különleges helyzetben van", hiszen van saját vakcinagyártó-kapacitása. Vagyis ha a vírus eljutna Magyarországra - akár fagyasztott minta formájában, akár megbetegedett ember által hordozva, a minta alapján azonnal el tudnák kezdeni az oltóanyag gyártását. Négy hetet venne igénybe a gyártás, újabb négy hétig tartanának az ellenőrzések, így jön ki a 8-12 hét, ami után el lehetne kezdeni a tömeges oltásokat. Nézze meg a sertésinfluenzáról tartott tájékoztatót:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=SzMPAnGYsIyxSKF0

Tavaly 1,5 millió embert oltottak be az úgynevezett H1N1 típusú oltóanyaggal, ami háromfajta vírus ellen adott védettséget. Falus szerint ez az oltás nagy valószínűséggel keresztvédettséget ad, mivel azt valószínűsítik, hogy a most megjelent fertőzés is egy H1N1-es törzs.

Hétfő délután emelheti a riasztást a WHO

A hétvégén világszerte intézkedéseket hoztak a Mexikóból indult új típusú influenzavírus terjedésének megakadályozására. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a sertésinfluenzából kialakult új betegség gyors, akár világszintű terjedésétől tart. Hétfőn a WHO egy fokozattal - hármasról négyesre - emelte a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet. A hatfokú skálán az 1-es az emberi esetek kis kockázatát jelenti, a 6-os pedig a kór erőteljes, hosszan tartó terjedését emberről emberre. A szervezet szerint a betegség nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet idézett elő, egyik igazgatója azt mondta, az országok jól fel vannak készülve egy világméretű járványra.

Az A/H1N1 jelzésű új törzs a madár-, a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társítja, és emberről emberre terjed. Jelenleg nincs védőoltás az új vírus ellen, de a vírusellenes készítmények több esetben hatékonynak bizonyultak - írja a BBC. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn New Yorkban arra figyelmeztetett, hogy új, világméretű járvány törhet ki a halálos sertésinfluenza vírustörzs terjedésével. Hozzátette, "enyhe hatása is lehet, de esetleg súlyos is", mert még nem tudni, hogyan alakul a vírus terjedése.

Ferihegyen még nincs ellenőrzés

Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn reggel arról nyilatkozott, hogy a Ferihegyi repülőtéren megerősítették az egészségügyi szolgálatot, az Egészségügyi Minisztérium pedig közölte, hogy angol-magyar-német nyelvű figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki a reptéren. Falus azt mondta, arra is fel vannak készülve, hogy adott esetben el lehessen különíteni a betegeket és már a repülőtéren meg tudják vizsgálni a fertőzésgyanús eseteket.

Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója ugyanakkor az [origo] érdeklődésére azt mondta, a sertésinfluenza miatt egyelőre nincsenek különleges orvosi ellenőrzések Ferihegyen. Hardy szerint erre akkor kerül majd sor, ha az ÁNTSZ erre külön utasítást ad. Magyarország és Mexikó között nincs közvetlen járat. Falus Ferenc szerint problémát okoz, hogy a Mexikóból érkező turisták 95 százaléka nem csoportban, hanem egyéni utasként utazik, és a legtöbbször nem is egyenesen Budapestre érkeznek, hanem valamelyik európai városon keresztül, átszállással térnek haza.

Az egészségügyi tárca közölte, hogy elrendelték az úgynevezett influenzatervek felülvizsgálatát, és erősítették az együttműködést az állategészségüggyel, megerősítették az influenzafigyelő szolgálatot. Tájékoztatják az egészségügyben dolgozókat a tünetekről és szükséges teendőkről arra az esetre, ha felmerül a megbetegedés gyanúja - áll a közleményben, amelyben szerepel az is, hogy a lakosság számára járványügyi zöldszámot hoztak létre - 06 80 204-217 -, amely kedd reggeltől hívható. További információk a www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokon olvashatók.

Mexikóban bezárják az összes iskolát

A mexikói elnök helyi idő szerint vasárnap este bejelentette, hogy a mintegy 1300 ember közül, akikről feltételezték, hogy a vírus támadta meg őket, több mint 900-at már egészségesen hazaengedtek a kórházból. Ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint valószínűleg 149 halálos áldozata van a vírusnak - írja a BBC. Az újabb áldozatok 20 és 50 év közöttiek.

Már nemcsak a fővárosban, de az egész országban felfüggesztik az oktatást az iskolákban, így próbálják megállítani vírus terjedését. A Nemzeti Olimpia elnevezésű játékokat is leállították, amelyen 15 sportágban 13 ezer versenyző vett részt Baja Californiában, a közép-amerikai ország legnyugatibb tagállamában. Mexikóváros polgármestere, Marcelo Ebrard pedig arra kérte a munkáltatókat, hogy legyenek elnézőek azokkal, akik elővigyázatosságból nem mennek dolgozni.

Megbetegedések több országban

Egyértelmű megbetegedéseket jelentettek az Egyesült Államokból, ahol negyven emberről bizonyosodott be, hogy az új vírustól fertőződtek meg, de egyik sem halálos kimenetelű. New York polgármestere, Michael Bloomberg bejelentette hétfőn, hogy az egyik helyi magániskola 28 tanulója fertőződött meg a sertésinfluenza vírusával, további tizenhét diák valószínűleg szintén fertőzött. Egy kaliforniai iskolát bezártak hétfőn, mert egy diák enyhe influenzás tüneteket mutatott.

Kanadában hat, Spanyolországban egy esetben biztosan állítják, hogy az új vírus okozta a megbetegedéseket. Spanyolországban húsz további esetet jelenleg vizsgálnak. A Spiegel című német lap online kiadása szerint az új vírust egy fiatal egyetemistánál azonosították, aki nemrég tért haza Mexikóból. A férfi egyelőre jól reagál a gyógyszerekre, és nincs életveszélyben.

Hétfőn estére két sertésinfluenza-megbetegedést azonosítottak Nagy-Britanniában is, mindkét beteg Mexikóból tért haza. Egy skóciai kórházban kezelik őket, Nicola Sturgeon, a skót kormány egészségügyi minisztere szerint jól reagál a kezelésre, tüneteik enyhék és már gyógyulófélben vannak. A brit külügyminisztérium ezek után bejelentette, hogy nem tanácsolja brit állampolgároknak a mexikói utazást.

Gyanús eseteket vizsgálnak több országban is, köztük Franciaországban, Brazíliában, Ausztráliában, Izraelben, Belgiumban és Új-Zélandon.

Óvnak a pániktól

A Mexikón kívüli területekről csak közepes erősségű megbetegedéseket jelentettek. Több európai, ázsiai és latin-amerikai ország elkezdte vizsgálni a repülőtereire érkező utasokat. Oroszország, Kína és Thaiföld beszüntette a sertéstermékek importját Mexikóból és az Egyesült Államok egyes részeiből.

Az egyik legnagyobb európai légitársaság, a Lufthansa nem tervezi a naponta Mexikóvárosba induló járatainak törlését. Egyelőre a helyfoglalásokban nem tapasztaltak változást a Spiegel online kiadása szerint. A fedélzeten információkkal látják el a vírusról a Mexikóvárosba - főleg munkaügyben - utazókat, kérésre pedig szájmaszkokat adnak nekik.

Uniós illetékesek hétfőn a pánik elkerülésére intettek. A magyar tiszti főorvos arra kér mindenkit, aki Mexikóból tér haza, hogy ha bármilyen, betegségre utaló tünetet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz. Szelestey Lajos, a magyar Külügyminisztérium szóvivője azt mondta, mexikói források szerint két ismert influenzagyógyszer segít leküzdeni a betegséget.

Az Európai Unió bizottsága és soros elnöksége rendkívüli egészségügy-miniszteri tanácskozást hívott össze a sertésinfluenza-veszély miatt - jelentette be Brüsszelben José Manuel Durao Barroso, a testület elnöke. A testület folyamatosan figyelemmel követi a helyzet alakulását, és értékeli a rendelkezésre álló információkat.

Fiatal felnőttek a mexikói áldozatok

A hétvégén mexikóiak milliói maradtak otthon, vagy csak szájukat eltakaró maszkban merészkedtek ki az utcákra. A BBC tudósítója arról számolt be, hogy a betegség központja Mexikóváros, ahonnan sokan menekülnek vidékre.

A fővárosban bezárták az iskolákat, a mozikat, a könyvtárakat, a színházakat és a múzeumokat, és lemondták a nyilvános rendezvényeket. A vírust április 13-án azonosították, eddig húsz esetben bizonyosodtak meg egyértelműen, hogy a halált sertésinfluenza okozta. A hatóságok szerint a mexikói halálos áldozatok többsége fiatal felnőtt, a gyerekek és az idősek kevésbé érintettek.