Tizenhárom halott az azeri egyetemi lövöldözésben

Vágólapra másolva!
Fegyveres ámokfutó rendezett vérfürdőt az azerbajdzsáni főváros egyik egyetemén. A bakui lövöldözésben 13 embert öltek meg, a támadó a lövöldözés végén állítólag öngyilkos lett. A rendőrség még nem adott hivatalos tájékoztatást a történtekről.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom embert megölt, tízet megsebesített egy ámokfutó csütörtök reggel a bakui kőolajipari egyetemen - közölte az azeri főügyészség és a bakui egészségügyi minisztérium. A helyi tévé, valamint az azeri és az orosz hírügynökségek korábban ettől eltérő adatokat közöltek a tragédiáról szóló jelentéseikben.

Nem megerősített hírek szerint a tettes öngyilkosságot követett el a vérengzés helyszínén, az azerbajdzsáni állami kőolajipari egyetemen. Az azeri belügyminisztérium közlése szerint különleges rendőri műveletet hajtottak végre a támadók kiiktatására.

A "terroristákat" ártalmatlanná tettük - közölte a rendőrség, hivatalos tájékoztatást azonban továbbra sem ad a történtekről, így még mindig nem lehet tudni, egy vagy több fegyveres adott le lövéseket a Baku központjában lévő épületben.

Az orosz tévé egyes csatornája bemutatott néhány felvételt, amelyek az egyetem falain belül készültek. Ezeken több embert lehetett látni - a tudósítások szerint halottakat -, amint a folyosókon hevernek arccal lefelé. Az egyetemről síró nők siettek ki, miközben diákok kísérték ki sebesült társaikat az épületből.

Szemtanúk elmondták, hogy mindenki pánikszerűen kirohant a termekből, amikor meghallották a lövéseket. Egy fegyveres volt a folyosón, és válogatás nélkül tüzelt mindenkire. Mindent vér borított, sokan megsebesültek - mondta az egyetem egyik török hallgatója a CNN Türk tévének.

Forrás: AFP

Egy másik szemtanú azt mondta, hogy a támadó mindenkinek a fejére célzott, aki lőtávolságon belül volt. A szemtanú látta, ahogy a tettes egyik áldozatába másodszor is belelőtt, miután az az első lövés után még élt.

Az orosz Rosszijszkaja Gazeta azt írja, hogy a támadó először az őröket és a takarító személyzetet lőtte le, mikor behatolt az épületbe. Az újság szerint az áldozatok között tanárok és hallgatók, szír és török állampolgárok is vannak, a támadó állítólag egy tanszékvezetőt is megőlt.

Az orosz újság helyi beszámolókra hivatkozva azt írja, hogy egy diákcsoport szólalkozott össze az egyetem épülete előtt, majd egyikük előrántott egy pisztolyt, lövöldözni kezdett, és berohant az épületbe. A lap ugyanakkor szintén azt írja, hogy a mészárlás indítéka egyelőre ismeretlen.

A bakui kőolajipari egyetem tekintélyes intézménynek számít; itt végzett mások mellett Vagit Alekperov, a Lukoil orosz olajtársaság elnöke, Jose Eduardo dos Santos angolai elnök és Heydar Aliyev, aki Azerbajdzsán első államfője volt a Szovjetunió megszűnése után.