Még Pol Potnak sem volt joga kegyelmet adni

Vágólapra másolva!
A 15 ezer ember haláláért felelős khmer főbűnös, Duch azt mondta szerdai tárgyalásán, számított rá már régóta, hogy bíróság elé fog kerülni a Vörös Khmer ügye. Azt is elmondta az esküdtszéknek, hogy aki a hírhedt táborba, a Tuol Szlengbe bekerült, annak esélye sem volt onnan élve kiszökni. Ugyanis a szabályok szerint még a Vörös Khmert irányító Pol Pot sem adhatott nekik kegyelmet.
Vágólapra másolva!

Duch beismerte, számított rá, hogy előbb-utóbb bíróság elé kell majd állniuk a kambodzsai vérengzéseket elkövető vörös khmer vezetőknek - írja az AFP. Duch (teljes nevén Kaing Guek Eav) mindezt az ENSZ kambodzsai háborús bűnöket vizsgáló bírósága előtt mondta, ahol ő is a vádlottak padján ül. A vád ellene 15 ezer ember megkínzása és kiirtása, amit a rezsim Tuol Szleng börtönében, azaz a hírhedt S-21-ben követett el, mint a komplexum vezetője.

"Világos, hogy a kommunista párt (a Vörös Khmer) nem kerülhette el, hogy ki ne vizsgálják a bűnőket, amiket elkövetett" - mondta Duch az öttagú esküdtszéknek csütörtökön. "Mindenki benne volt, beleértve magamat" - tette hozzá.

A volt táborvezető kifejtette a rezsim gyilkossági módszereit: elmondta, hogy a fiatalabb párttagok rettegtek az idősebbek esetleges megtorlásaitól. "Nem árultuk el a pártot. Nem akartunk semmit sem mondani a pártról, mert különben lefejeztek volna minket" - idézte fel a korszak borzalmait Duch.

A korabeli kormány egyik rendelkezése volt, hogy aki az S-21 táborba kerül, onnan már ne is térhessen többé vissza. "Ha az emberről kiderítették, hogy ellenség, őrizetbe vették és az S-21-be küldték. Senkinek sem volt joga, hogy szabadon engedje őket, még magának Pol Potnak sem" - mondta Duch a lágerről.

Duchot emberiesség elleni bűnökkel, háborús bűnökkel, kínzással és előre megfontolt gyilkosságokkal vádolják, amelyeket a Tuol Szlengben és az ún. Gyilkos Mezőkön követett vagy rendelt el. A vádlott tagad: állítja, hogy csak két ember megkínzásában volt szerepe, sose adott parancsot kivégzésre és nem is játszott jelentős szerepet a Vörös Khmerben. Legfeljebb életfogytiglani börtönbüntetést kaphat, mivel a bíróság nincs felhatalmazva halálbüntetés kiszabására.

A Vörös Khmert vezető Pol Pot 1998-ban halt meg anélkül, hogy valaha felelősségre vonták volna. Sokak szerint az ENSZ-támogatta bíróság az utolsó esély, hogy felelősségre vonják a kegyetlenkedések felelőseit. Az 1970-es évekbeli khmer rezsim 2 millió ember haláláért felelős, akiket az erőszakos vidékiesítési programjuk során öltek meg. A bíróság egy évtizednyi huzavona után 2006-ban állt fel.