Hivatalosan is kivonult Irakból a brit haderő

Vágólapra másolva!
Csütörtökön hivatalosan is véget ért a brit katonai jelenlét Irakban. A brit védelmi miniszter szerint Nagy-Britannia büszke lehet az elért eredményekre, egy háborúellenes szervezet viszont katasztrófának és értelmetlennek nevezte az iraki küldetést. A Bászra környékét ellenőrző brit hadsereg összesen 179 katonája vesztette életét Irakban az elmúlt hat évben.
Vágólapra másolva!

Bászrában hivatalos ünnepségen búcsúzott Iraktól a brit hadsereg csütörtökön. Ezzel ért hivatalosan is véget Nagy-Britannia iraki katonai szerepvállalása - a tervezett időpontnál egy hónappal hamarabb. A zászlóleeresztő ünnepség előtt megemlékezést is tartottak a konfliktusban elhunyt 179 brit katona emlékére, amelyen részt vett John Hutton brit védelmi miniszter. Hutton közölte, Nagy-Britannia büszke lehet arra, amit elért. A brit Stop The War háborúellenes szervezet szerint azonban a brit szerepvállalás "a szó szoros értelmében katasztrófa" volt, amelynek tragédiáját csak fokozta a jelenlét értelmetlensége.

A dél-iraki Bászra térségét ellenőrző brit haderő egy hónapja kezdte meg kivonulását Irakból. Feladataikat amerikai vezetésű nemzetközi egységek veszik át. Az általuk ellenőrzött térségben az iraki konfliktusban különböző becslések szerit 3300-3800 civil vesztette életét. Dzsalal Talabani iraki elnök szerint az iraki brit jelenlét felszabadító volt. "A múltban a brit erők az iraki emberek akarata ellenére szállták meg az országot. Ezúttal azért jöttek ide, hogy felszabadítsák az iraki népet a legrosszabb fajta diktatúra alól" - közölte Talabani.

Iraklban körülbelül 4000 brit katona szolgált. Nagyjából 400-an maradnak, különböző parancsnoksági pozíciókban, illetve az iraki haditengerészet kiképzésében is részt vesznek még. A BBC szerint sok katona megkönnyebbülve hagyja ott Irakot, azzal a tudattal, hogy nem kell oda visszatérniük. Többen már negyedik alkalommal szolgálnak, az elmúlt hat évből kettőt Irakban töltöttek. Bászra térsége sokkal békésebb most, mint volt egy éve, ám amikor 2003-ban megérkeztek a szövetséges erők, senki nem gondolta, hogy hat év múlva még mindig az országban lesznek - jelentette a BBC helyszíni tudósítója.