Feszült tüntetésekkel köszöntötték május 1-jét világszerte

Vágólapra másolva!
Több országban is erőszakos összecsapásba torkolltak a május 1-jei szakszervezeti tüntetések. Törökországban könnygázzal és vízágyúval oszlattak fel egy tüntetést, Berlinben pedig antikapitalista tüntetők csaptak össze a rendőrökkel.
Vágólapra másolva!

Világszerte tüntetésekkel és demonstrációkkal készültek a különböző szakszervezeti tömörülések május 1-jére, hogy az utcán tiltakozzanak a gazdasági válság kezelésének szerintük hibás módszerei ellen. A tüntetések több helyen erőszakos összecsapásokba torkolltak a rendőrség és a tüntetők között - számolt be a BBC.

Törökországban a rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatott fel egy demonstrációt Isztambulban, miután több száz baloldali tüntető próbált meg áttörni egy rendőrségi ellenőrzőponton. A tüntetők a Taksim térre, Isztambul főterére próbáltak eljutni, noha korábban a hatóságok megtiltották nekik, hogy a téren tüntessenek.

A menetelő tüntetők köveket és más tárgyakat dobáltak a rendőrökre, akik könnygázgránátokkal és vízágyúval válaszoltak. A BBC szerint rengeteg embert letartóztattak, és a környező boltokban, parkoló autókban is jelentős kár keletkezett. Tizenegy rendőr megsérült, de a BBC szerint súlyos sérülés nem történt.

Görögországban a rendőrség szintén könnygázzal oszlatott fel a rendőrség egy több száz demonstrálóból álló csoportot. Athén központjában mintegy hatezren vettek részt a legnagyobb szakszervezet által szervezett békés felvonuláson. A felvonulás után egy közel háromszáz fős csoport verődött össze az athéni műszaki főiskolánál. A magukat anarchistáknak tartó tüntetők bankfiókokat és közlekedésbiztonsági kamerákat rongáltak, illetve felgyújtottak legalább egy autót.

Forrás: MTI

Török rohamrendőrök Isztambulban

Németországban már május 1. előestéjén összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel. Berlinben a tiltakozók köveket és üvegeket dobáltak a rendőrökre, autókra és villamosokra, miközben szemeteseket gyújtottak fel. A zavargást mintegy 200 tüntető kezdte, akik egy utcai rendezvény végén antikapitalista jelszavakat kiabálva az utcán maradtak - írja a BBC.

Estére vad összecsapásokba torkollott több németországi megmozdulás, különösen a berlini, amelyben szélsőbaloldali aktivisták ütköztek meg a rendőrökkel. A csetepatékban számosan megsérültek, és a rendőrség előállított több száz embert. Még napközben történtek erőszakos cselekmények Dortmundban, Ulmban és Mainzban is a szakszervezetek által szervezett felvonulásokon, illetve a neonáci gyűlések ellensúlyozására szervezett antifasiszta tüntetéseken. Az összecsapásokban legalább 29 rendőr megsérült, a német média összesítése szerint az országban összesen több száz erőszakos szélsőségest, illetve vandál embert vettek őrizetbe. A munka ünnepén Németországban korábban is előfordultak már erőszakos tüntetések, ezért 5000 rendőrt vezényeltek a fővárosba.

Franciaországban mintegy 300 rendezvényt jelentettek be a szakszervezetek országszerte: a BBC párizsi tudósítója szerint a munka ünnepét itt hatalmas szociális feszültég lengi körül. Az országban általános vélekedés, hogy az állam keveset tett az átlagemberek munkájának és fizetésének megvédése érdekében, míg a kormány által kisegített bankok hatalmas bónuszokat és jutalmakat engedhettek meg maguknak. Az ország nyolc legnagyobb szakszervezete idén már harmadszor hívta utcára az embereket, hogy a válságkezelés módja ellen tiltakozzanak.

Oroszországban szintén hatalmas tömegrendezvényekre kerül sor május 1. alkalmából. Moszkvában a Kreml előtt baloldali felvonulók sarlós-kalapácsos szovjet zászlókkal a kezükben a tüntettek, és skansdáltak kormányellenes jelszavakat. A Baloldali Front néhány tagját a rohamrendőrök őrizetbe vették, mert a rendezvényen petárdákat dobáltak.

Szakszervezeti tüntetéseket tartottak május 1-jén sok ázsiai országban, köztük Kambodzsában és a Fülöp-szigeteken is. Több európai országban pedig további tüntetések lesznek, így többek között Spanyolországban és Olaszországban - írja a BBC.