Time: "Kik ölik a magyarországi cigányokat?"

Vágólapra másolva!
"Rejtélyes gyilkosságok: kik ölik a magyarországi cigányokat?" címmel közölt írást pénteken az amerikai Time magazin arról, hogy a tiszalöki gyilkossággal ötre nőtt a magyarországi cigányok ellen irányuló merényletek száma. A lap szerzője helyszíni riportot írt a tiszalöki temetésről.  
Vágólapra másolva!

Pénteken "Rejtélyes gyilkosságok: kik ölik a magyarországi cigányokat?"címmel cikket közölt az amerikai Time magazin a magyarországi roma gyilkosságokról. Kóka Jenő 54 éves gyógyszergyári munkás tiszalöki meggyilkolása április 22-én az ötödik olyan eset volt az utóbbi hónapokban, amikor Magyarországon a 600 ezer fős roma közösség egy tagját megölték - írta John Nadler tiszalöki keltezésű cikkében.

A lap szerint Kóka Jenő temetésén Gaál Sándor esperes a több száz gyászoló előtt arról beszélt, hogy a gyilkosság egy kitörőben levő vihar része. "Tovább ölik a romákat" - fakadt ki a temetésen egy neve elhallgatását kérő 35 éves nő.

A Time Bencze József országos rendőrfőkapitányt idézte, aki elmondta, hogy száz nyomozó dolgozik a cigánygyilkosságok ügyében. Szerinte szorul a hurok az elkövetők nyaka körül.

A magazin szerint a magyar és a roma etnikum viszonya "soha nem volt egyszerű". Mint írta, a mostani bajok 2006-ig nyúlnak vissza, amikor egy embert a romák halálra vertek, miután elütött egy roma gyereket, aki nem sérült meg súlyosan. A feszültséget később a Magyar Gárda nemzeti félkatonai civil szerveződés megalakulása fokozta. A csoport - amelynek tagjai szélsőjobboldali nacionalista jelképeket ábrázoló egyenruhát hordanak - feldühítette a roma közösséget, mivel azt tekinti feladatának, hogy megvédje a magyarokat a roma bűnözéssel szemben. A düh tavaly nyílt erőszakba csapott, amikor roma házakra és emberekre lövöldöztek, és

Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre ellenük. Bencze József a lapnak azt mondta: a nyomozók jelenleg 18, romák ellen irányuló erőszakos eset ügyében folytatnak vizsgálatot. A rendőrség azt feltételezi, hogy az elkövetők katonai kiképzésben részesültek.

Roma vezetők attól tartanak, hogy a közösségükben felgyülemlő düh bosszúakciókhoz fog vezetni. "Nehezen tudjuk visszafogni embereinket" - mondta Balogh Mihály tiszalöki cigány vezető a Time-nak, aki szerint ha a gyilkossági ügyeket nem oldják meg hamarosan, nagyon nehéz lesz visszatartani az embereket a cselekvéstől. Szerinte a bosszúakciók sorozatának "szörnyű következményei" lennének egy olyan országban, amely a rasszizmus puskaporos hordójává vált és amelyet erősen sújtott a globális gazdasági válság - írta a hetilap.

A Time idézte Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat vezetőjét is, aki azt mondta, hogy a gazdasági visszaesés a romaellenes programot hirdető szélsőjobboldali pártok megnövekedett támogatásához fog vezetni az idei európai parlamenti, és a következő magyar parlamenti választásokon. Szerinte a válság miatt kiábrándult szavazók e pártok sorait erősíthetik.

Hétfőn az Egyesült Államok egyik vezető napilapja, a The New York Times címoldalas írást közölt arról, hogy Magyarországon egyre több halálos merényletet követnek el cigányok ellen.