Irán egy iraki kurd falura támadt

Vágólapra másolva!
Iráni harci helikopterek támadtak szombaton három észak-iraki kurd falura. Az iraki határőrség egyik parancsnokának közlése szerint a támadók célpontjai egy iráni kurd szakadár szervezetnek, a Pezsaknak a harcosai voltak. A felkelőmozgalom fegyveresei az iraki Kurdisztán hegyvidékes területein építették ki támaszpontjaikat, ahonnan kiindulva hajtják végre műveleteiket.
Vágólapra másolva!

A név nélkül nyilatkozó illetékes szerint ez az első eset, hogy iráni helikopterek az iraki Kurdisztán területén lévő célpontokat támadtak. A három települést hajnalban előbb az iráni tüzérség lőtte, majd ezt követően három harci helikopter csapott le a falvakra.

Az Isna iráni hírügynökség eközben szombati jelentésében arról számolt be, hogy még április 24-én az iráni Kermánsáh tartományban történt összecsapásokban 18 rendőr és a Pezsak 8 lázadója halt meg. Az egyik tartományi vezető állítása szerint az iraki határ közelében, de iráni területen terrorista támadás ért egy rendőrposztot.

A Pezsak kötődik a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK), amely 1984 óta folytat fegyveres harcot a török kormány ellen Délkelet-Anatóliában.