Sertéstenyésztők csaptak össze a rendőrökkel Kairóban

Vágólapra másolva!
Zavargásokba torkollt az egyiptomi hatóságok kísérlete, hogy begyűjtsék és levágják a kairói nyomornegyedekben szemétben turkáló sertéseket. A WHO szerint a világ 17 országában 787 ember betegedett meg igazoltan az új típusú influenzavírustól, a halálos áldozatok száma 20. Az Egyesült Államokban már 30 állam érintett, összesen 226 amerikai betegedett meg. Mexikóban a miniszter szerint visszavonulóban van a járvány.
Vágólapra másolva!

Heves összecsapások törtek ki vasárnap Kairóban sertéstenyésztők és az állataikat levágásra elszállítani próbáló állami alkalmazottak rendőrkísérete között. Az egyiptomi főváros egyik délkeleti peremkerületében mintegy 3-4 száz, többségében fiatal tiltakozó kövekkel, palackokkal dobálta meg a rendőröket. Az erősítésként kivezényelt több száz rohamrendőr válaszul könnygáz-gránátokat és gumilövedékeket vetett be.

Az egyiptomi kormány szerdán rendelte el 300 ezernyi sertés kényszerlevágását az új H1N1 influenzavírus elleni közdelem jegyében, bár az észak-afrikai országban eddig még nem tettek említést a vírus felbukkanásáról, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig szükségtelennek ítélte az ilyen intézkedéseket. A muszlim többségű Egyiptomban csak a lakosság mintegy 10 százalékát kitevő keresztény kisebbség fogyaszt sertéshúst.

Az egészségügyi tisztviselők szombaton Kairó nyomornegyedeiben akarták megkezdeni a sertések kényszervágását, ahol a becslések szerint 60 ezer állat kószál és táplálkozik a szemétből. A hivatalos közlés szerint az intézkedés célja, hogy rendet teremtsenek a sertéstenyésztés területén, és a jövőben ne kóboroljanak disznók a városban, csak az előírásoknak megfelelő farmokon tenyésszék az állatokat.

A BBC kairói tudósítója azt írta, a kormány a bírálók szerint túlreagálja az új influenzavírus megjelenését, miközben két évvel ezelőtt éppen túl lassan reagált a madárinfluenza terjedésére. 2006-ban legalább 22 ember halt meg a szárnyasok közt terjedő, de az emberre is veszélyes betegségben az észak-afrikai országban.

Az egyiptomi hatóságok vasárnap karantén-központot állítottak fel Kairóban, hogy ellenőrizzék az új influenzavírus által sújtott országokból érkezett turistákat - erről a MENA egyiptomi hífrügynökség számolt be. Hatim el-Gabali egészségügy-miniszter elrendelte, hogy egy, a kairói nemzetközi repülőtérhez közel lévő pszichiátriai intézetet alakítsák át karantén-központtá. A híradásból nem derül ki, hogy mennyi időre zárnák elkülönítőbe a fertőzésgyanús turistákat.

17 országból jeleztek megbetegedést

A WHO vasárnapi összesítése szerint világszerte 787 új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak összesen 17 országban, ezen belül a halálesetek száma változatlanul 20 - ebből 19 Mexikóban, és 1 az Egyesült Államokban következett be. A WHO adatai szerint vasárnap délig 506 volt azoknak a mexikói betegeknek a száma, akiket biztosan a H1N1 fertőzött meg. Néhány órával korábban ez az adat 397 volt. A WHO statisztikái rendre elmaradnak az egyes országok által megadott adatoktól a H1N1 vírus okozta járvánnyal kapcsolatban, de szakmailag megbízhatóbbak. (Itt minden hírt megtalál az új típusú influenza terjedéséről.)

A betegek száma a WHO összesítésénél magasabb lehet, miután az Egyesült Államokban újabb több tucat emberről bizonyosodott be, hogy elkapta az új típusú influenzát. Vasárnap este már 226 bizonyított beteget tartottak számon az országban, amelyet Mexikó utén a leginkább sújt a kór. A számok azért nőnek ilyen gyorsan, mert folyamatosan ellenőrzik a beérkező mintákat, nem új fertőzésekről van szó.

Spanyolországban vasárnap délutánra a korábban közölt 20-ról 40-re emelkedett a bizonyítottan az új H1N1 vírusban megfertőződött betegek száma. A madridi egészségügyi minisztérium közlése szerint ezzel Európában az ibériai országot sújtja leginkább a járvány. Vasárnap csak hat beteget kezeltek kórházban, a többiek már hazamehettek, mindegyik fertőzött szervezete kedvezően reagál a kezelésre. További 99 beteg mintáit vizsgálják még, hogy kiderüljön: valóban a H1N1 vírustól fertőződtek-e meg.

A kolumbiai média közölte, hogy a dél-amerikai országban is van egy beteg, aki bizonyosan az új influenzában szenved. Egy 42 éves férfiról van szó, aki nem messze lakik Bogotától, és nemrég Mexikóban járt. Az országban korábban csak olyan bejelentés hangzott el, hogy van 29 beteg, aki gyaníthatóan az új vírussal fertőzött.

Mexikóban a járvány már túljutott a csúcspontján, José Ángel Cordova mexikói egészségügyi miniszter szerint a kór hanyatlóban van. Változatlanul szükség van azonban éberségre - figyelmeztetett a miniszter.