Vágólapra másolva!
Óriásberuházásokat tervez Ricardo Martinelli jobboldali milliomos üzletember, Panama új elnöke. Ígéretei szerint a korrupció és a bűnözés ellen is harcba száll az új államfő, aki a választáson utcahosszal meg tudta előzni a posztjáért újrainduló elnököt, Balbina Herrerát.
Vágólapra másolva!

Ricardo Martinelli jobboldali milliomos üzletember nyerte a panamai elnökválasztást - írja hétfőn a BBC. A szavazatok felének feldolgozása alapján Martinelli a voksok 60 százalékát szerezte meg. Riválisa, Balbina Herrera jelenlegi elnök 37 százalékot kapott.

Martinelli a BBC szerint annak köszönhetően nyerte meg a választást, hogy a szegények elhitték ígéreteit arról, hogy leküzdi a korrupciót és a bűnözést. Komoly infrastrukturális beruházásokat is ígért: a Panama-csatorna bővítését tervezi 5 milliárd dollárért, ami után a csatornát óriás tanker-, és szállítóhajók is használhatják majd.

Martinelli mintegy 35 millió dollárt költött a kampányra, melynek során köbeutazta az országot és ösztöndíjakat osztogatott a panamai diákoknak. Az új elnök Panama legnagyobb áruházláncának tulajdonosa.

Panamában öt évre választják az elnököt. Martinelli legutóbb is indult, akkor azonban csak öt százalékot szerzett.