Fegyveresek támadtak a násznépre Törökországban

Vágólapra másolva!
Törökország kurdok lakta részén ismeretlenek fegyverrel támadtak egy esküvő résztvevőire. A támadásban legalább 44 ember - köztük hat gyerek - meghalt. Keddre virradóra nyolc embert fogtak el, a török belügyminiszter szerint családi leszámolás történt. 
Vágólapra másolva!

Legalább 44 ember meghalt, amikor maszkos fegyveresek hétfőn este egy esküvő résztvevőire támadtak Törökország főként kurdok lakta délkeleti részén, Mardin város körzetében. Az áldozatok között hat gyerek is van - írja a BBC. Életét vesztette a jegyespár és az imám is. Az áldozatokat kedden délután egymás mellett ásott sírokba temették el.

A halottak és sebesültek számáról először ellentmondásos hírek jelentek meg. A török televíziók jelentései eleinte 16-17 halottról szóltak, az Anatolia török hírügynökség pedig néhány halottról tett említést. A BBC nem sokkal később már 44 halálos áldozatról számolt be. Kedd hajnalra már a török tévék is 44 áldozatról beszéltek.

Ahmet Ferhat Ozen, Mardin megye kormányzója azt mondta, hogy maszkos fegyveresek rontottak be az esküvői terembe, és kézigránátokkal valamint automata fegyverekkel támadtak a csaknem 200 fős násznépre. A kormányzó szerint a fegyveresek válogatás nélkül tüzeltek a nőkre és a gyerekekre is. A hatóságok rendőri egységeket vezényeltek a helyszínre a támadók üldözésére, a falut körbezárták, és nem engedtek be újságírókat a településre. Nagyon sok volt a sebesült, a lakosságot véradásra szólították fel.

Keddre virradóra elfogtak nyolc embert, akiket a támadással gyanúsítanak - jelentette be Besir Atalay török belügyminiszter. Az elfogottak személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, Besir Atalay szerint családi leszámolás történt. A helybeliek szerint is családok közötti leszámolás, vérbosszú volt a lövöldözés. Az Anadolu Ajansi hírügynökség keddi jelentése szerint olyan család tagjai támadtak az ünnepi sokadalomra, amelynek egyik tagja korábban szintén megkérte a menyasszony kezét, de a lány szülei visszautasították.

Törökország délkeleti részén, ahol még érvényben vannak régről visszamaradt szokások, azt tartják, hogy a viták fegyverrel való rendezése törvényes eszköz a becsület védelme érdekében. Ezt a szokásjogot bírálta éles szavakkal a török kormányfő, Recep Tayyip Erdogan, amikor a parlamentben megemlékezett a bilkegöyi tragédia áldozatairól.

"Semmilyen szokás vagy erkölcs nem igazolhatja ezt a vérengzést - mondta Erdogan Ankarában. "Ilyen fájdalmas árat kell fizetnünk azért, hogy egyes helyeken még mindig élnek régi szokások és hagyományok. Embertelen dolog, hogy gyermekeket és védtelen embereket mészároltak le". A miniszterelnök egyúttal lépéseket sürgetett a vidéki térségekben továbbélő mentalitás megváltoztatása érdekében.

A tragédiában az is közrejátszott, hogy a falu minden férfi lakosa tagja a helyi polgári védelemnek. Ez a szervezet a kurd gerillák esetleges akcióit hivatott meghiúsítani, ezért tagjai mind fegyvert viselhetnek. A Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei 1984 óta harcolnak a török erőkkel a terület függetlenségéért, a harcokban közel 40 ezer ember - főként kurdok - vesztette életét az elmúlt évtizedekben.

Az Anadolu török hírügynökség eleinte nem zárta ki a terrortámadás lehetőségét sem. A Hürriyet című török lap honlapján arról számolt be, hogy négy fegyveres követte el a vérengzést, akik elmenekültek a helyszínről. Besir Atalay török belügyminiszter azonban kedd hajnalban azt mondta: az első bizonyítékok nem utalnak terrorakcióra, vagyis kizárta, hogy Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állna a háttérben.