Még két magyart keresnek Bolíviában

Vágólapra másolva!
Szökésben van Gáspár Dániel és Dudog Gábor, Rózsa-Flores Eduardo csoportjának két magyar tagja az ügyben vizsgálatot folytató bolíviai ügyész szerint. A terrorista tevékenységgel vádolt csoportot az elszakadásra törekvő Santa Cruz megye kormányzója, egy Bolíviában élő horvát üzletember és egy korábbi bolíviai miniszter finanszírozták a bolíviai hatóságok szerint. A letartóztatott Tóásó Előd bűnbánó nyilatkozatot tett - közölte egy bolíviai jogvédő szervezet elnöke, aki meglátogatta Tóásót a börtönben.
Vágólapra másolva!

Rózsa-Flores Eduardo csoportjának két magyar tagja, Gáspár Dániel és Dudog Gábor még szökésben vannak - jelentette be Marcelo Sosa, az ügyben vizsgálatot folytató bolíviai ügyész a bolíviai állami hírügynökség szerint. A két magyar ellen az április 16-i kommandós akcióban őrizetbe vett, bolíviai-horvát állampolgárságú Mario Tadic vallott - írja a Le Prensa című bolíviai napilap.

Tadic szerint a két szökésben lévő férfi összeveszett Rózsa-Floresszel, és azért váltak külön. Az Asturias szállodában még együtt laktak, de már nem tartottak velük, amikor a csoport átköltözött a Las Americas hotelbe, ahol végül a kommandósok rajtuk ütöttek. Az ügyész elmondta, hogy a két magyart jelenleg a rendőrség keresi. Magyarország hivatalosan még nem kapott tájékoztatást erről Szelestey Lajos külügyi szóvivő szerint.

Egy, az MTI-nek név nélkül nyilatkozó ismerőse szerint Dudog Gábor Írországban dolgozott egy biztonsági cégnél, Bolíviában 6-8 hónapot töltött. A dél-amerikai országban feladata az volt, hogy a világ egyik legjelentősebb olajcégének szállítmányait védje, ennél a cégnél volt kollégája Gáspár Dániel - mondta az ismerős, aki szerint Dudog legutóbb húsvétkor látogatott haza Magyarországra, majd visszatért Írországba.

Az elfogott Tadic vallomásában azt állította, hogy Rózsa-Flores az interneten keresztül szervezte be, s feladata az volt, hogy "katonai kézikönyveket állítson össze és fordítson le egy párhuzamos katonai szervezet kiépítésének" céljából Santa Cruz megyében. Tadic szerint Rózsa-Flores és Michael Martin Dwyer követte el a robbantásos merényletet Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciájánál április 15-én. A robbanás csak kisebb anyagi károkat okozott, és Tadic szerint Rózsa-Flores azon sajnálkozott, hogy nem sikerült megölniük a bíborost.

A kormányzót vádolják Rózsa-Flores pénzelésével

Az elszakadásra törekvő Santa Cruz megye kormányzója, Rubén Costas, a horvát származású bolíviai Branko Marinkovic üzletember, ellenzéki politikus és Guido Nayar egykori ultrakonzervatív miniszter finanszírozták a Rózsa-Flores vezette csoportot - mondta Marcelo Sosa. Az ügyész szerint rajtuk kívül Guido Nayár volt miniszter is kapcsolatot tartott az április közepén felszámolt csoporttal. Sosa jelezte, hogy beidézte az említett személyeket és másokat is.

Sosa szerint a kulcsfontosságúnak tekintett tanú, Ignacio Villa Vargas, az El Viejo (az Öreg) néven emlegetett férfi vallott Rózsa-Flores Eduardo csapatának találkozóiról. Eszerint a csoport 2008 októbere és 2009 februárja között a Fexpo nevű Santa Cruz-i vásárvárosban, a helyi marhatenyésztők (Fegasacruz) pavilonjában, majd a Cotas telefontársaság standján tartott rendszeres tanácskozást nyolc-húsz fő részvételével. A megbeszéléseken időnként részt vett Marinkovic, Nayár pedig szinte mindig.

Villa, akit La Pazban rendőrségi védelem és orvosi ellenőrzés alatt tartanak, azt állítja, hogy Marinkovic 200 ezer dollárt - körülbelül 43 millió forintot - adott át fegyverbeszerzésre. Az 50 éves, súlyos cukorbetegségben szenvedő Villa számtalan embert nevezett meg az állítólagos összeesküvés résztvevőjeként, köztük Mauricio Roca üzletembert, Pedro Yoviot, a vállalkozók szövetségének elnökét és Lucío Ánez Ribera nyugalmazott tábornokot.

A La Paz-i kormány szerint "új Koszovót" akart Bolíviában Rózsa-Flores csoportja és a vele szövetséges szélsőjobboldali, szakadár Santa Cruz-i erők, amit bizonyítanak az ügyészségi vizsgálatok és a hét elején tett tanúvallomások is - erről beszélt Iván Canelas szóvivő helyi idő szerint kedden tartott sajtóértekezletén, melyről az ABI hivatalos bolíviai hírügynökség számolt be. Canales azt mondta, hogy az első vallomások részleteinek megismerése után "immár minden teljesen világos a kormány számára", mi volt a "hatalmas hazaárulásra" készülő csoport célja.

Az ügyészség által gyanúba kevert Santa Cruz-i vezetők tagadják, hogy közük lenne az állítólagos terroristákhoz, és összetákolt bizonyítékokról beszélnek. Costas közölte, hogy hajlandó tanúvallomást tenni az ügyészségen, de csak Santa Cruzban.

A rendőrség nyomozásával párhuzamosan vizsgálódik az ügyben egy parlamenti bizottság is. Ennek egyik kormánypárti tagja, Gustavo Torrico kedden újabb embereket nevezett meg az állítólagos terrorista csoport támogatóiként. Szerint egy bizonyos Luis Hurtado és Carlos Guillén fizette ki a Las Americas szállodában a csoport számláit. Guillén sportvezető, Santa Cruz város Blooming nevű futballklubjának az alelnöke. Hurtadóról nincsenek korábbi adatok, lehetséges, hogy Rózsa-Flores Eduardo egyik álnevéről van szó.

Evo Morales bolíviai elnök parancsára kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Américas szállodában lőtték agyon a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A csoport megöléséről itt olvashat. Őrizetbe vették Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. Később a csoport két feltételezett fegyverszállítóját is letartóztatták, majd házi őrizetbe helyezték A bolíviai hatóságok terrorizmussal, államellenes összeesküvéssel vádolják a csoportot, azt állítva, hogy meg akarta ölni Evo Morales elnököt.

Tóásó bűnbánó nyilatkozatot tett

A letartóztatott Tóásó bűnbánó nyilatkozatot tett, és kész az együttműködésre a nyomozó hatóságokkal - közölte kedden a Bolíviai Emberi Jogok Állandó Közgyűlése nevű szervezet, amelynek elnöke, Rolando Villena püspök meglátogatta Tóásót és Tadicot a San Pedro börtönben. A püspök szerint Tóásóék azt mondták, hogy mindent nagyon bánnak, készek segíteni és megjelenni a bíróság előtt. A jogvédő szervezet szerint a foglyokkal humánusan bánnak a börtönben.

Rózsa-Flores még tavaly szeptemberben, kiutazása adott egy titkos interjút Kepes Andrásnak, amelyben arról beszélt, a függetlenedni szándékozó Santa Cruz tartomány védelmének megszervezésére utazik Bolíviába. Az interjúról bővebben itt olvashat. Erre az interjúra is hivatkozott keddi sajtótájékozatóján Wilfredo Chávez, az igazságügyi tárca helyettes vezetője, mikor tagadta azt az ellenzéki vádakat, hogy egyfajta showműsor lett
volta a feltételezett terrorcsoport felszámolása. "Nem a kormány árulta el Rózsát, nem a kormány finanszírozta több hónapos itt-tartózkodását, nem a kormány biztosított számára fegyvereket, nem kormány késztette arra, hogy merényleteket kövessen el a bíboros otthona és kormánytagok ellen" - mondta a miniszterhelyettes, megbánásra és önkéntes vallomástételre szólítva fel a csoporttal kapcsolatba lépett bolíviaiakat.

Bírálta Rózsáék ügyében a bolíviai hatóságok eljárását hétfői miséjén Julio Terrazas bíboros. A bíboros az emberi méltóság tiszteletben tartására, az ügy igazságos kivizsgálására szólított fel - írták hétfőn az El Deber és a La Razón című bolíviai lapok. A főpap ezzel megismételte a bolíviai püspöki kar korábban már megfogalmazott fenntartásait. A bolíviai hatóságok Rózsa csoportját gyanúsítják a Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciája ellen robbantásos merénylet elkövetésével is.