Betiltotta az EP a fókából készült termékeket

Vágólapra másolva!
Ha a tagállamok is rábólintanak, tilos lesz fókából készült termékeket forgalmazni az Európai Unió területén. Az Európai Parlament már megszavazta a tiltást, amiért régóta harcoltak az állatvédő szervezetek. Eltűnhetnek a fókazsírral kezelt kesztyűk. Kanada a WTO-hoz fordul, ha a tiltás életbe lép.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament megszavazta a fókából készült termékek betiltását az unió teljes területén - írja a BBC. A törvény hatályba lépéséhez szükség van a tagállamok beleegyezésére is, de a BBC-nek nyilatkozó képviselők azt mondták, ezzel nem lesz gond, a 2010-es vadászidény kezdete előtt életbe fog lépni a rendelkezés.

A tiltás nem vonatkozik a hagyományosan fókavadászattal foglalkozó kanadai sarkvidéki inuit közösségtől származó termékekre.

Az 550 támogató és 49 ellenző szavazattal meghozott döntés beárnyékolhatja a szerdán Prágában kezdődő EU-Kanada kereskedelmi tárgyalásokat. Kanadában évente háromszázezer fókát ölnek le, az ország a fókából származó termékek (főleg fókaprém, illetve a kesztyűkhöz és egyéb ruhadarabokhoz használt fókazsír) legnagyobb exportőre. Kanada az AFP tudósítása szerint azzal fenyegette meg az EU-t, hogy a Világkereskedelmi Szövetséghez (WTO) fordul, ha a tiltás életbe lép.

A fókatermékek betiltásáért régóta lobbiztak már állatvédő szervezetek, amelyek szerint barbárság a fókák agyonverése. Arlene McCarthy angol EP-képviselő azt mondta: "Az európaiak legnagyobb része elszörnyed a fókák agyonverésétől, ez a törvény évente 300 ezer fóka kegyetlen megölését akadályozhatja meg".

Az EU tagállamai közül Svédországban, Finországban és Nagy-Britanniában vadásszák a fókákat, főleg a halállomány szabályozása miatt. Belgium és Hollandia már korábban betiltotta a fókatermékek forgalmazását, Nagy-Britannia pedig kifejezetten a kanadai fókatermékeket tiltotta be 1972-ben.