ENSZ: Szándékosan támadott gázai iskolákat Izrael

Vágólapra másolva!
Az ENSZ azzal vádolja Izraelt, hogy szándékosan lőtt ENSZ-intézményekre- köztük iskolákra - a Gázai övezetben. A szervezet kedden hozta nyilvánosságra az általa felállított vizsgálóbizottság jelentését a januárban és februárban végrehajtott támadásokról. Izrael szerint a jelentés elfogult.
Vágólapra másolva!

Izrael szándékosan hajtott végre a Gázai övezetben hat olyan támadást, amely emberek halálát és sebesülését okozta ottani ENSZ-intézmények körzetében - áll a világszervezet által létrehozott független vizsgálóbizottság jelentésében, melyet kedden hoztak nyilvánosságra.

Decemberben és januárban az izraeli hadsereg több olyan épületet vagy épületrészt is lőtt, amelyek az ENSZ birtokában vannak: köztük a palesztin menekülteket segélyező ENSZ-szervezet központi irodáját és annak több helyi iskoláját. A vizsgálóbizottság összesen kilenc incidenst vizsgált.

A jelentést ismertető Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azzal vádolta meg Izraelt, hogy hazudott a támadásokról. Szerinte a vizsgálat során döntő bizonyítást nyert, hogy kétségtelenül izraeli fegyverekkel hajtották végre a támadásokat, amelyek egyikében több mint 40-en meghaltak. A főtitkár kártérítést követelt Izraeltől.

Izrael tagadja, hogy katonái szándékosan az ENSZ-épületeket támadták volna. Azt állítja, a létesítményeket és más polgári területeket menedékként felhasználó fegyveresek ellen voltak kénytelenek akciókat végrehajtani.

A jelentés azt javasolja, hogy az ENSZ kérje meg az izraeli kormány: ismerje el hivatalosan, hogy hamisak voltak azok az izraeli nyilatkozatok, amelyek szerint palesztinok lőttek az ENSZ-iskolából Dzsabalijában január 6-án és egy ENSZ-irodából január 15-én. Izraelnek a javaslat szerint ki kellene fejeznie sajnálatát a hamis közlemények miatt.

Ban Ki Mun ugyanakkor arról is beszélt kedden, hogy a Dél-Izraelben élő izraeliekre továbbra is fenyegetést jelentenek a Hamász és más fegyveres csoportok válogatás nélküli rakétatámadásai. A főtitkár azt állította, hogy a jelentés teljesen független. Daniel Carmon helyettes izraeli ENSZ-nagykövet viszont elfogultnak és egyoldalúnak minősítette a jelentést. Azt mondta: súlyos kérdések merülnek fel az ENSZ-szel való jövőbeni együttműködést illetően hasonló helyzetekben.

A jelentést visszautasította és elfogultnak nevezte az izraeli védelmi miniszter, Ehud Barak. "A miénk a legerkölcsösebb hadsereg a világon" - mondta. Szerinte a katonák mindent megtesznek annak elkerüléséért, hogy civilek sérüljenek meg.