Ezrek menekülnek a közelgő harcok elől Szvat-völgyből

Vágólapra másolva!
Hiába vonták vissza a hatóságok a pakisztáni Szvat-völgy lakosságának evakuálásáról szóló rendeletet, az emberek menekülnek otthonaikból, miután összeomlani látszik a tálibok és a hadsereg által kötött békeszerződés. A térségben újrakezdődtek az összecsapások a tálib harcosok és a hadsereg között, és valószínűnek tűnik, hogy a pakisztáni haderő hamarosan nagyszabású offenzívába kezd.
Vágólapra másolva!

Menekülnek otthonaikból a pakisztáni Szvat-völgy lakói, miután veszélybe került a tálibok és a hadsereg februárban kötött békeszerződése- írja a BBC. A utóbb napokban kiújultak az összecsapások a militánsok és a katonák között, harcok kezdődtek a szomszédos körzetekben is. A BBC iszlámábádi tudósítója szerint nagy a valószínűsége annak, hogy hamarosan nagyszabású hadművelet kezdődik a tálibok ellen Szvat-völgyben.

Mian Iftikhar Husszein, az Északnyugati Határtartomány (ahol Szvat is található) tisztviselője azt mondta: félmillió ember menekülhet el Szvat-völgyből. A hatóságok azt tervezik: hat menekülttábort állítanak fel az emberek befogadására. Már most is több ezren kerestek menedéket szomszédos régiókban.

A pakisztáni hadsereg szóvivője, Athar Abbas tábornok azt mondta a BBC-nek, hogy a tálibok megsértették a békeszerződésben foglalt összes normát: fegyveres őrjáratot küldtek ki és behatoltak a közeli Dir és Buner körzetekbe. A hadsereg szerint a tálibok ellenőrző pontokra és bázisokra támadtak Szvat négy különböző helyszínén, és a körzet fővárosában, Mingorában nyíltan járőröznek fegyvereseik. Mingorai szemtanúk arról számoltak be, hogy fekete turbánt viselő harcosok tartják ellenőrzés alatt a várost, fegyveresek települtek az utcákra és a magasabb épületekre. A biztonsági erők elbarikádozták magukat a bázisaikon.

A hatóságok korábban evakuálási parancsot adtak ki, mert tartottak tőle, hogy a tálibok nehézfegyverekkel támadnak a biztonsági erőkre, de a rendeletet később visszavonták, mikor a támadás már nem tűnt valószínűnek - mondta el egy helyi tisztviselő a BBC-nek. A helyiek azonban a rendelet visszavonása ellenére is elhagyják otthonaikat.

A tálibok szóvivője, Muszlim Khan szerint a tálibok uralma alatt van a völgy 90 százaléka. Khan szerint Azt mondta a tálibok akciói csak válaszlépések voltak arra, hogy a hadsereg megsértette a békeszerződést. Khan azt mondta: a békeszerződés "halott", amióta a hadsereg offenzívát indított a szomszédos Buner körzet ellen.

A militánsok a békeszerződés megkötéséig 2007 augusztusa óta harcoltak a térségben a hadsereggel. A februárban kötött megállapodás szerint le kellett volna tenniük a fegyvert, de a tálibok azonban azt mondták, addig nem teszik ezt meg, míg az iszlám törvénykezést teljes mértékben be nem vezetik a völgyben.

Szerdán fog találkozni Aszif Ali Zardari pakisztáni államfő Barack Obama amerikai elnökkel Washingtonban. Elemzők szerint Obama biztosítékot fog kérni arra Zardaritól, hogy országa nukleáris fegyvertára biztonságban van a táliboktól, és Pakisztán le akar számolni a militáns csoportokkal.