Már Lengyelországban is megjelent az új influenza

Vágólapra másolva!
Egy közelmúltban az Egyesült Államokban járt nőről állapították meg Svédországban, hogy H1N1 vírussal fertőződött meg. Az új típusú influenza Lengyelországban is megjelent, szintén egy Amerikából hazatért nő szervezetében mutatták ki. Mexikóban negyvenkettőre nőtt a bizonyított halálesetek száma. Afganisztánban karanténba zárták az ország egyetlen sertését.
Vágólapra másolva!

Svédországban is megjelent az új típusú influenza - egy nemrégiben az Egyesült Államokban járt nőnél mutatták ki, hogy H1N1 vírussal fertőződött meg. Az ötvenes éveiben járó asszony azóta felépült. A svéd Fertőző Betegségek Intézete elővigyázatosságból influenza elleni szerrel kezelt mindenkit, aki a nővel kapcsolatba került, de senkinél sem tapasztalták a fertőzés jelét.

A H1N1 Lengyelországban is feltűnt: egy nőnél azonosították a vírust, aki nemrégiben tért vissza az Egyesült Államokból - közölte Ewa Kopacz egészségügyi miniszter.

A korábbi 31-ről 42-re emelkedett az új típusú influenza halálos áldozatainak száma Mexikóban, ahonnan a járvány kiindult - közölte szerdán José Ángel Córdova egészségügyi miniszter. A hatóságok 1070 megerősített esetet tartanak nyilván, az újabb biztos megbetegedések a korábbi gyanús esetek közül kerültek ki. Nem közölték, hány külföldit tartanak egészségügyi megfigyelés alatt, és milyen nemzetiségűek vannak közöttük.

Észak-Koreában karanténba zárják az országba belépő külföldieket, főként azokat, akik a fertőzés által érintett térségekből érkeznek - jelentette a KNCA észak-koreai hivatalos hírügynökség.

Nem engedik vízre szállni az amerikai haditengerészet egyik hajóját, miután a legénység egyik tagjáról az orvosok megerősítették, hogy új típusú influenzája van - írja az Associated Press (AP). A Sand Diegoban állomásozó USS Dubuque fedélzetén szolgáló tengerész megkapta a kezelést, már gyógyulófélben van, de a legénység többi tagját is kezelni fogját influenza-gyógyszerrel. A hajó június elsején indult volna humanitárius misszióra a Csendes-óceán déli részére.

Bruneiben 200 brit katonát is karanténba helyeztek a repülőtér közelében lévő lakásokban, a katonák közül háromnak ugyanis influenzás tünetei voltak. A vizsgálat később kimutatta, hogy a három katona nem fertőződött meg a H1N1 vírussal - közölte az brunei egészségügyi minisztérium. A katonák hadgyakorlatra utaztak a délkelet-ázsiai országba Nagy-Britanniából Hongkongon keresztül, ahol már volt új típusú influenzás megbetegedés.

Afganisztánban elkülönítették az ország egyetlen sertését - írja a Reuters. A kabuli állatkertben élő disznót még vasárnap zárták karanténba, mert az állatkerti vezetők szerint a látogatók féltek attól, hogy megfertőzi őket. A muszlim Afganisztánban ritkaságnak számít a sertés, a vallási előírások miatt illegálisak a sertésből készült termékek. Az egyetlen példányt Kínából kapta ajándékba a kabuli állatkert.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán magyarázatot kért egyes országoktól arra, miért akadályozzák a szabad mozgást - eltérve a WHO előírásaitól. A WHO nem javasolt utazási korlátozásokat, de számos ország korlátozza az utazást azokba az országokba, ahol kimutatták a fertőzést.

Japán médiajelentések szerint a kórházak és más egészségügyi intézmények még az egyszerű influenzában szenvedő pácienseket sem akarják felvenni. Maszuzoe Joicsi egészségügyi miniszter szerdán Tokióban élesen bírálta, hogy orvosok gyakran olyan beteget sem hajlandók ellátni, akik nem jártak fertőzött országokban. A tokiói polgármesteri hivatal mintegy száz ilyen esetről tud.

Szerdán Kanadában Leona Aglukkaq egészségügyi miniszter bejelentette, hogy egy winnipegi mikrobiológiai laboratóriumban első ízben sikerült meghatározni a H1N1 vírus DNS-szekvenciáját, ami megkönnyítheti a védőoltás kifejlesztését.

Svédországgal és Lengyelországgal együtt világszerte már 33 országból jelentettek H1N1 fertőzést. Mexikóban 1070 megbetegedésről állapították meg, hogy H1N1 okozta, ezek közül 42 halálos volt. Szerdán Nagy-Britanniában négy újabb beteg szervezetében mutatták ki a vírust - ezzel az országban 32-re nőtt a fertőzöttek száma. Előzőleg mind a négy beteg Mexikóban járt.

Az Egyesült Államokban 642 megbetegedést jelentettek, ketten haltak meg. Kanadában 165, Spanyolországban 57, Németországban kilencet, Új-Zélandon hatot, Olaszországban ötöt, Franciaországban és Izraelben négyet, El Salvadorban és Dél-Koreában kettőt, Ausztriában, Kínában, Kolumbiában, Costa Ricán, Dániában, Guatemalában, Írországban, Hollandiában, Portugáliában és Svájcban és Svédországban pedig egyet-egyet.