Vérbosszú állhat a török esküvői mészárlás mögött

Vágólapra másolva!
Egy klán két ága közti vita állhat a hétfői törökországi esküvői vérengzés hátterében. A közvetlen előzmény egy visszautasított leánykérés lehetett, de a hírek szerint egy nemi erőszak és birtokvita is mérgezte a két nagycsalád viszonyát. Az egyik elfogott tettes szerint azért nem kegyelmeztek a nőknek és a gyerekeknek sem, hogy ne maradjon senki, aki bosszút állhatna.
Vágólapra másolva!

Nyolc gyanúsított ellen emeltek vádat szerdán Törökországban, két másikat pedig őrizetbe vettek a hétfői esküvői mészárlás miatt, amelynek 44 ember esett áldozatul, köztük a jegyespár és a szertartást vezető imám is. A délkelet-törökországi Bilgeköyben tartott esküvőre hétfő este 9 óra tájban rontottak be álarcos fegyveresek, kézigránátokat robbantottak és lövöldözni kezdtek a 200 fős násznépre.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint a mészárlás oka vérbosszú, egy nagycsaládon belüli leszámolás volt. Az áldozatok és a tettesek is a Celebi klánhoz tartoztak, de annak különböző ágához. A lemészárolt vendégek között 6 gyerek és 17 nő - köztük 3 állapotos asszony - volt. A Hürriyet című török újság szerint az egyik vizsgálati fogságba helyezett gyanúsított ezt azzal magyarázta: a klánnak ezt az ágát teljesen ki akarták irtani, hogy később senki se állhasson bosszút.

Az Anatolia török hírügynökség helyi lakosokra hivatkozva azt írta, egy visszautasított kérő családjának vagy baráti körének tagjai támadtak az ünneplőkre. Így tájékoztatta a közvéleményt Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök is, de Sadullah Ergin igazságügyi miniszter egy másik indítékot is megnevezett. Szerinte a klán két ága közötti viszonyt régóta mérgezte egy birtokvita is: a falu közelében lévő halastó miatt különböztek össze.

Az esküvői vérengzés közvetlen előzménye egy lap szerint az volt, hogy a tettesek családjából egy nőt megerőszakolt a menyasszony egyik családtagja. A klán érintett ága ezért mintegy jóvátételként a nemi erőszak elkövetőjének családjából követelt magának feleséget, de a másik família ezt elutasította. A kiszemelt ara hétfőn a klán harmadik ágából készült frigyre lépni egyik unokatestvérével. A visszautasított család megpróbálta lebeszélni a menyasszony szüleit az esküvőről, de süket fülekre találtak, ekkor döntöttek a vérbosszú mellett - mondta az egyik gyanúsított a lapnak.